Wykonanie
Jesteśmy wielkimi fankami domowych hamburgerów i przyrządzałyśmy je już na wiele sposobów. Dzisiaj zainspirowały nas
przyprawy, które p.
Magda Gessler dodawała do hamburgerów w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”. Poniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do
mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka.
Ilość porcji: 6Składniki:Na hamburgera:500g mielonej
wołowiny1
jajko1
cebula1 ząbek
czosnku1 świeża
papryczka chili½ łyżka
kolendry½ łyżka
imbiru w proszku4 łyżki
olejuOdrobina
sosu sojowegoGorczycaPieprzSólDodatki:6
bułek z
sezamem6 plasterków
żółtego sera3
ogórki konserwowePomidorSałataMajonez,
ketchupWszystkie
przyprawy umieszczamy w moździerzu i ucieramy na gładką masę.
Papryczkę chili toczymy po
stole ręką, rozcinamy i wysypujemy pestki. Kroimy drobno i dodajemy do przypraw. Ząbek
czosnku obieramy i rozgniatamy, również dodajemy do przypraw. Całość jeszcze chwile ucieramy i dorzucamy do
mięsa.
Cebulę bardzo drobno kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również
jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W
między czasie rozkrajamy
bułkę i podpiekamy chwilkę w piekarniku, po 2 minutkach kładziemy na spodniej stronie
żółty ser i wkładamy jeszcze na minutkę. Wyciągamy. Układamy
sałatę,
mięso,
pomidor,
ogórek oraz
majonez lub
ketchup. Zamykamy
bułkę i podajemy
póki jest ciepła. U nas z dodatkiem frytek z piekarnika . Smacznego.