ßßß Cookit - przepis na Hamburgery według przepisu Magdy Gessler

Hamburgery według przepisu Magdy Gessler

nazwa

Wykonanie

Jesteśmy wielkimi fankami domowych hamburgerów i przyrządzałyśmy je już na wiele sposobów. Dzisiaj zainspirowały nas przyprawy, które p. Magda Gessler dodawała do hamburgerów w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”. Poniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka.
Ilość porcji: 6
Składniki:
Na hamburgera:
500g mielonej wołowiny
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 świeża papryczka chili
½ łyżka kolendry
½ łyżka imbiru w proszku
4 łyżki oleju
Odrobina sosu sojowego
Gorczyca
Pieprz
Sól
Dodatki:
6 bułek z sezamem
6 plasterków żółtego sera
3 ogórki konserwowe
Pomidor
Sałata
Majonez, ketchup
Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i ucieramy na gładką masę. Papryczkę chili toczymy po stole ręką, rozcinamy i wysypujemy pestki. Kroimy drobno i dodajemy do przypraw. Ząbek czosnku obieramy i rozgniatamy, również dodajemy do przypraw. Całość jeszcze chwile ucieramy i dorzucamy do mięsa. Cebulę bardzo drobno kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę w piekarniku, po 2 minutkach kładziemy na spodniej stronie żółty ser i wkładamy jeszcze na minutkę. Wyciągamy. Układamy sałatę, mięso, pomidor, ogórek oraz majonez lub ketchup. Zamykamy bułkę i podajemy póki jest ciepła. U nas z dodatkiem frytek z piekarnika . Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/09/hamburgery-wedug-przepisu-magdy-gessler.html