Pyszny pomysł na obiad, który praktycznie sam się robi, jest niedrogi i zaspokoi największego mięsożercę :)1 kg chudej łopatki wieprzowejzalewa:1 litr wody2 łyżki pikantnego ketchupu2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki pikantnej musztardy1 łyżka mąki pszennej3 zmiażdżone ząbki czosnku1,5 łyżeczki soli0,5 łyżeczki słodkiej papryki1/3 - 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili1/3 łyżeczki czarnego pieprzu3 łyżki śmietany3 cebule1 łyżka majerankudodatkowo:150 gramów pikantnego sera żółtego startego na dużych oczkachŁopatkę kroimy na plastry, rozbijamy je i podsmażamy na oleju, przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego.W chłodnej wodzie rozprowadzamy mąkę i wszystkie pozostałe składniki zalewy.Cebule kroimy w piórka i obkładamy nią mięso. Całość zalewamy uprzednio przygotowaną zalewą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, nie przykrywamy, pieczemy około 70 minut. Na około 15 minut przed końcem pieczenia mięso posypujemy serem żółtym i zapiekamy do jego rozpuszczenia.