Wykonanie
Przepis zobaczyłam u Irmy i ogromnie mnie zaciekawił, brak
bułki,
jajek, za to z dodatkiem
śmietany. Obawiałam się jak całość będzie się "trzymać", niepotrzebnie.
Mięsko ( po ostudzeniu) znakomicie kroi się w plastry, jest soczyste i delikatne, co sprawia, że to jedzonko bardzo polecam jako dodatek do
chlebka :)
600 gramów
karkówki lub
łopatki wieprzowej400 gramów wyłuskanego jak najchudszego surowego (!)
boczku3 - 4 łyżki kwaśnej, gęstej
śmietany 18%1 płaska łyżeczka
soli0,5 łyżeczki
słodkiej papryki1/3 łyżeczki
ostrej papryki lub
chili (opcjonalnie)1/3 łyżeczki
czarnego pieprzu3 - 4 ząbki
czosnku0,5 - 1 łyżka
majerankuWieprzowinę zmielić w maszynce do
mięsa (mieliłam na średnich oczkach), dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę,
śmietanę,
przyprawy, wszystko wymieszać dokładnie.Keksówkę o wymiarach 10x25 cm wypełnić masą
mięsną, wygładzić wierzch. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 80 minut.Wierzch przykryć folią aluminiową, którą usunąć na około 20 minut przed końcem pieczenia.Wystudzić i kroić na plastry.Uwaga:
Mięsko dość mocno zmniejszy swoją objętość ze względu na wytopienie części tłuszczu, ale za to będzie soczyste.