Wykonanie
Zapraszam was dzisiaj na pyszne, małe kotleciki. Ostatnio dodawałyśmy
śmietanę do mielonego na warsztatach, i ja teraz dodałam. Uwielbiam je przygotowywać a
potem wykorzystywać do różnych dań. Super pasują do
sosów, jako dodatek do zup, na kanapki lub po prostu jako danie obiadowe z dodatkiem surówki lub
ziemniaków. Świetnie się sprawdzają również na imprezach lub spotkaniach z przyjaciółmi. Ja zawsze przygotowuje większą ilość i część mrożę na
potem.Do przygotowania tego dania użyłam
mięs, które pochodzą z hodowli Pana Sławomira Homeji. Jest to hodowla
świń rasy puławskiej, które są karmione paszą bez GMO, bez dodatków genetycznie przetworzonych. Więcej informacji znajdziecie tutaj i tutaj, zachęcam poczytajcie, warto zainteresować się tym tematem.Projekt jest w fazie wprowadzania na rynek, gotowe wyroby przygotowywane z
mięsa bez GMO cieszą się zainteresowaniem, ale wszystkim zależy, aby były one w ciągłej sprzedaży. Trzeba zainteresować hodowców, aby oni również zdecydowali się na takie rozwiązanie. Takie
mięso wyróżnia się jakością, nie
traci swojego aromatu i ma charakterystyczny marmurkowaty wygląd. Jest kruche i bardzo soczyste, bardzo dobrze się sprawuje w obróbkach termicznych. Ja zdecydowanie wybieram taki rodzaj
mięsa, wiem co jem i stawiam na jakość. Kotlety mielone wyszły po prostu pyszne. Jeżeli znacie osoby, które mogłyby uczestniczyć w takim projekcie, to
będę bardzo wdzięczna za przekazanie tematu dalej. Tutaj znajdziecie fachowe informację - http://www.wieprzowinapulawska.pl/
Składniki:- 300 g
łopatki wieprzowej- 200 g
karkówki- 2 ząbki
czosnku- 3 łyżki gęstej
śmietany 18%- łyżka
majerankuWykonanie:
Mięso mielimy i wkładamy do miski, dodajemy wyciśnięte ząbki
czosnku,
sól,
pieprz oraz
majeranek. Dodajemy
śmietanę i mieszamy wszystko. Następnie wyrabiamy
mięso dłońmi około 5 minut, musimy je dobrze wymieszać. Im dłużej będziemy je wyrabiać tym kotlety będą smaczniejsze, tak więc poświęćmy im nieco czasu.Zwilżonymi
wodą dłońmi formujemy małe kotleciki i smażymy je na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron. Takie kotlety możemy wykorzystać do zupy, do sosu, podać z
ziemniakami i surówką czy
buraczkami.Smacznego.