ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

nazwa

Wykonanie

Zapraszam was dzisiaj na pyszne, małe kotleciki. Ostatnio dodawałyśmy śmietanę do mielonego na warsztatach, i ja teraz dodałam. Uwielbiam je przygotowywać a potem wykorzystywać do różnych dań. Super pasują do sosów, jako dodatek do zup, na kanapki lub po prostu jako danie obiadowe z dodatkiem surówki lub ziemniaków. Świetnie się sprawdzają również na imprezach lub spotkaniach z przyjaciółmi. Ja zawsze przygotowuje większą ilość i część mrożę na potem.
Do przygotowania tego dania użyłam mięs, które pochodzą z hodowli Pana Sławomira Homeji. Jest to hodowla świń rasy puławskiej, które są karmione paszą bez GMO, bez dodatków genetycznie przetworzonych. Więcej informacji znajdziecie tutaj i tutaj, zachęcam poczytajcie, warto zainteresować się tym tematem.
Projekt jest w fazie wprowadzania na rynek, gotowe wyroby przygotowywane z mięsa bez GMO cieszą się zainteresowaniem, ale wszystkim zależy, aby były one w ciągłej sprzedaży. Trzeba zainteresować hodowców, aby oni również zdecydowali się na takie rozwiązanie. Takie mięso wyróżnia się jakością, nie traci swojego aromatu i ma charakterystyczny marmurkowaty wygląd. Jest kruche i bardzo soczyste, bardzo dobrze się sprawuje w obróbkach termicznych. Ja zdecydowanie wybieram taki rodzaj mięsa, wiem co jem i stawiam na jakość. Kotlety mielone wyszły po prostu pyszne. Jeżeli znacie osoby, które mogłyby uczestniczyć w takim projekcie, to będę bardzo wdzięczna za przekazanie tematu dalej. Tutaj znajdziecie fachowe informację - http://www.wieprzowinapulawska.pl/
Składniki:
- 300 g łopatki wieprzowej
- 200 g karkówki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- łyżka majeranku
Wykonanie:
Mięso mielimy i wkładamy do miski, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz oraz majeranek. Dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko. Następnie wyrabiamy mięso dłońmi około 5 minut, musimy je dobrze wymieszać. Im dłużej będziemy je wyrabiać tym kotlety będą smaczniejsze, tak więc poświęćmy im nieco czasu.
Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe kotleciki i smażymy je na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron. Takie kotlety możemy wykorzystać do zupy, do sosu, podać z ziemniakami i surówką czy buraczkami.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/11/kotlety-mielone-z-dodatkiem-smietany.html