Wykonanie
Lubicie kotlety mielone na kanapkach? Ja bardzo lubię, więc taki klops to istny
śniadaniowy raj, bo smakuje podobnie, a wygodnie się go kroi i wystarczy go na kilka dni. To bardzo smaczna, tania i co najważniejsze domowa
wędlina. Zresztą przyda się nie tylko do kanapek, bo równie dobrze można go podać w wersji na gorąco, np. z
sosem pieczarkowym - wtedy mamy pyszny obiad.
Składniki :1 kg
mięsa mielonego z
karkówki lub
łopatki wieprzowej1 duże lub 2 małe
jajkaok. 1 łyżka
soli1 łyżka
ziół prowansalskich1 łyżka
majeranku2 ząbki
czosnku (przeciśniętego przez praskę)2-3 łyżki
bułki tartej + do posypaniatrochę
masła do posmarowania formyPrzygotowanie :
Mięso bardzo dokładnie wyrabiam z
jajkiem,
czosnkiem,
bułką tartą,
ziołami i
przyprawami, aż powstanie jednolita i gładka masa. Wykładam ją do posmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą formy, którą wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni c. na godzinę.Przepis autorski.