Wykonanie
Cześć =) Kotlety mielone, to nieskończona ilość możliwości jeśli chodzi o rodzaj
mięsa, przypraw, dodatków, a nawet nadzienia. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na kotlety w najprostszej, klasycznej postaci, ale wykonane z mielonych udek
indyka.
Mięso indycze jest jednym z najzdrowszych ogólnie dostępnych
mięs. Udka są intensywniejsze w smaku niż pierś, bardziej delikatna i zbliżona do
mięsa z kurczaka. Dodatek dużej ilości
czosnku i
majeranku sprawia, że kotleciki te, choć zrobione z
mięsa mniej intensywnego w smaku niż
wieprzowina czy
wołowina, w smaku są nie mniej wyborne i bardzo ładnie pachną =)
Potrzebne będą (na 4 kotlety):-
masło klarowane lub
olej rzepakowy (1-2 łyżki)- 450g
mielonego mięsa z udek indyczych- 1
jajko- pełnoziarnista
bułka tarta (kilka łyżek)-
sól,
pieprz i dużo
majeranku- 1-2 ząbki
czosnku rozdrobnione na miazgęSposób wykonania:1)
Mięso mielone wkładamy do miski i mieszamy z
jajkiem oraz
przyprawami, a następnie dodajemy
bułkę tartą w takiej ilości, żeby masa nabrała odpowiedniej konsystencji i przestała być wodnista.2) Z masy
mięsnej formujemy kotlety i obtaczamy lekko w
bułce tartej.3) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety po ok. 10 minut z każdej strony.
Smacznego =)Agnieszka