ßßß Cookit - przepis na Boczek pieczony

Boczek pieczony

nazwa

Wykonanie

Jak widać na zdjęciu, boczek nie wygląda jak tradycyjnie pieczony boczek. Moja wersja jest z pastą z ostrej papryki, którą to zakupiłam będąc ciekawa jej smaku. Domownikom taki boczek bardzo smakuje. W skład pasty wchodzi tylko ostra węgierska papryka i sól.
Składniki:
około 1 kg ładnego boczku
1 łyżka pasty lub przecieru z ostrej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki soli
2 listki laurowe
folia aluminiowa do pieczenia
Przygotowanie:
Boczek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i powycinać z niego wszelkie chrząstki i ewentualnie pozostałości po żeberkach.
Boczek natrzeć solą, majerankiem, pastą z papryki, przykryć i odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce (ja nacieram zwykle wieczorem, dzień wcześniej).
Mięso włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, na górę położyć przekrojony czosnek i liście laurowe, następnie z góry przykryć folią aluminiową. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze około 30 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby boczek się zapiekł (można włączyć termoobieg). Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim jeszcze przykryty boczek na jakieś 10 - 15 minut.
Czy jest upieczony sprawdzam widelcem, jeśli po wkłuciu mięso łatwo się zsuwa z widelca to jest gotowe. Boczek z wierzchu jest dość pikantny, zaś środek delikatny.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/01/boczek-pieczony.html