Wykonanie
Boczek pieczony to chyba moja ulubiona domowa
wędlina. Oczywiście, nie robię go zbyt często, ale od czasu do czasu się zdarza i zawsze wtedy wyśmienicie smakuje. Obficie przyprawiony
ziołami i
czosnkiem wspaniale pachnie i bardzo szybko znika.
Składniki:duży kawałek
boczku (ok.1,5 kg)4 łyżki
soli2 l
wodyziele anielskie
liści laurowytymianek,
majeranek, mielon
papryka ostra,
czosnek (dużo, ja dałam ok. 10 ząbków)
Sól rozpuścić w wodzie, dodać
ziele angielskie i
liście laurowe. Oczyszcony
boczek, przekroić ma 2 węższe kawałki (niekoniecznie, ale ja tak zrobiłam), włożyć do solanki. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć
boczek, osuszyć. Natrzeć
mięso przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
ziołami oraz mieloną
papryką. Wstawić
boczek do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu można
boczek obciążyć, żeby przybrał ładny kształt.Smacznego:)