Wykonanie
LasagneOpublikowano 21 października 2012, autor: M.Lasagne, kwintesencja włoskiej kuchni… Długo zbierałam się do pierwszego przyrządzenia tej potrawy. Przede wszystkim zniechęcało mnie do niej widmo długotrwałej pracy i niecierpliwego oczekiwania na koniec pieczenia. Niespodzianka! Okazało się, że z dobrym zorganizowaniem wszystkich czynności zrobienie lasagne nie trwa dłużej, niż godzinęA efekt jest wart całego wysiłku, danie wyszło wprost przepyszneJedno z moich ulubionych
Czas przygotowania: 2 godzinySkładniki:Opakowanie płatów
makaronowych do lasagne
Sos boloński:1 kg
mięsa mielonego z
łopatki wieprzowej3 średnie
cebuleśredni słoiczek
koncentratu pomidorowegopapryka słodkapapryka ostrachilli mielone
przyprawa do kuchni włoskiej
zioła prowansalskieczosnek granulowany1
kostka rosołowa (warzywna)
sólpieprz czarnySos beszamelowy:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennej250 ml
mlekapieprz,
sól200 g
żółtego seraPrzygotowanie:
Mięso mielone podsmażyć na
oleju. Na osobnej patelni poddusić pokrojoną
cebulę , połączyć z
mięsem mielonym. Po kilku minutach smażenia przenieść farsz do głębokiego garnka, zmniejszyć płomień, by masa się nie przypaliła. Dodać kostkę warzywną rozcieńczoną w szklance
wody,
koncentrat pomidorowy oraz
przyprawy. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. Zestawić z ognia, przestudzić.
W dużym garnku zagotować
wodę na
makaron. Kiedy zacznie wrzeć, dodać po łyżce
soli i
oleju, po czym lekko obgotowywać płaty lasagne ( po 3-4 szt. na raz, przez ok. 3 minuty). Gotowe płaty
makaronu porozkładać osobno na talerzach, by się nie pozlepiały (niesamowicie trudno je
potem rozdzielić!).Przyrządzić
sos beszamelowy: na małym ogniu rozpuścić
masło, zestawić z kuchenki i dodać
mąkę. Dokładnie połączyć, dolać trochę
mleka. Ponownie wstawić na na niewielki ogień, gotować aż zgęstnieje. Dolać nieco
mleka i znów zaczekać, aż sos zgęstnieje. Powtarzać procedurę do momentu, gdy cała szklanka
mleka znajdzie się w sosie. Dobry beszamel powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Dodać
sól i
pieprz.Na tarce o grubych oczkach zetrzeć
ser żółty. Przygotować naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec lasagne. Formę nasmarować
masłem i wyłożyć płatami lasagne,
potem sos boloński, kilka łyżek
sosu beszamelowego, kolejną warstwę płatów
makaronu itd. aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty
makaronu pokryte
sosem beszamelowym. Na wierzchu ułożyć starty
żółty ser i resztę beszamelu.Formę żaroodporną nakryć szklaną pokrywą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st. C. Piec 25-30 min.
Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →