ßßß Cookit - przepis na Lasagne

Lasagne

nazwa

Wykonanie

Lasagne
Opublikowano 21 października 2012, autor: M.
Lasagne, kwintesencja włoskiej kuchni… Długo zbierałam się do pierwszego przyrządzenia tej potrawy. Przede wszystkim zniechęcało mnie do niej widmo długotrwałej pracy i niecierpliwego oczekiwania na koniec pieczenia. Niespodzianka! Okazało się, że z dobrym zorganizowaniem wszystkich czynności zrobienie lasagne nie trwa dłużej, niż godzinę
A efekt jest wart całego wysiłku, danie wyszło wprost przepyszne
Jedno z moich ulubionych
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki:
Opakowanie płatów makaronowych do lasagne
Sos boloński:
1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
3 średnie cebule
średni słoiczek koncentratu pomidorowego
papryka słodka
papryka ostra
chilli mielone
przyprawa do kuchni włoskiej
zioła prowansalskie
czosnek granulowany
1 kostka rosołowa (warzywna)
sól
pieprz czarny
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
250 ml mleka
pieprz, sól
200 g żółtego sera
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażyć na oleju. Na osobnej patelni poddusić pokrojoną cebulę , połączyć z mięsem mielonym. Po kilku minutach smażenia przenieść farsz do głębokiego garnka, zmniejszyć płomień, by masa się nie przypaliła. Dodać kostkę warzywną rozcieńczoną w szklance wody, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. Zestawić z ognia, przestudzić.
W dużym garnku zagotować wodę na makaron. Kiedy zacznie wrzeć, dodać po łyżce soli i oleju, po czym lekko obgotowywać płaty lasagne ( po 3-4 szt. na raz, przez ok. 3 minuty). Gotowe płaty makaronu porozkładać osobno na talerzach, by się nie pozlepiały (niesamowicie trudno je potem rozdzielić!).
Przyrządzić sos beszamelowy: na małym ogniu rozpuścić masło, zestawić z kuchenki i dodać mąkę. Dokładnie połączyć, dolać trochę mleka. Ponownie wstawić na na niewielki ogień, gotować aż zgęstnieje. Dolać nieco mleka i znów zaczekać, aż sos zgęstnieje. Powtarzać procedurę do momentu, gdy cała szklanka mleka znajdzie się w sosie. Dobry beszamel powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać sól i pieprz.
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ser żółty. Przygotować naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec lasagne. Formę nasmarować masłem i wyłożyć płatami lasagne, potem sos boloński, kilka łyżek sosu beszamelowego, kolejną warstwę płatów makaronu itd. aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty makaronu pokryte sosem beszamelowym. Na wierzchu ułożyć starty żółty ser i resztę beszamelu.
Formę żaroodporną nakryć szklaną pokrywą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st. C. Piec 25-30 min.
Informacje o M.
Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2012/10/21/lasagne