Wykonanie
To danie nie było do końca planowane. Chciałam zrobić sobie prostą, sycącą
sałatkę do pracy z
kurczakiem i
kaszą bulgur. Ale jak zaczęłam kroić
kurczaka, smażyć go z resztą składników i mieszać z ciepłą jeszcze
kaszą pomyślałam, że w zasadzie to może wyjść z tego fajne danie :) I wyszło! Przy akompaniamencie
suszonych pomidorów,
sera lazur i
pietruszki powstała bardzo melodyjna kompozycja :) Mąż stwierdził, że jak na danie niebędące pizzą nie jest źle. A od niego taka ocena to już dużo :) p.s. swoją
drogą świetnie też smakuje na zimno – można więc powiedzieć, że to takie wash and go :)
Składniki:2 porcjeszklanka
kaszy bulgur200 g
piersi z kurczaka150 g
suszonych pomidorów100 g
sera pleśniowego typu Lazurpęczek
natki pietruszki2 małe ząbki
czosnkułyżka
koncentratu pomidorowegołyżeczka
suszonego oregano½ łyżeczki suszonej
bazyliiszczypta
płatków chili¼ łyżeczki
uniwersalnej przyprawy warzywnej typu
Vegetapieprzłyżka
oliwyWykonanie:
Pierś z kurczaka i
ser pleśniowy kroimy w niedużą kostkę, a
suszone pomidory w paseczki.
Natkę pietruszki drobno siekamy.Pokrojoną
pierś z kurczaka przekładamy do miseczki i mieszamy z
oregano,
bazylią,
chili i
przyprawą warzywną. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i przez około 30 sekund podsmażamy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodajemy
kurczaka i smażymy przez kilka minut. Gdy będzie już prawie całkiem usmażony dorzucamy
suszone pomidory i
natkę pietruszki. Następnie dodajemy
koncentrat pomidorowy i przyprawiamy
pieprzem.W międzyczasie przygotowujemy
kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu, proponuję jednak odsączyć ją o 1-2 minuty wcześniej niż wskazuje na to producent.
Kaszę przekładamy na patelnie i całość mieszamy. Po ok. minucie odstawiamy z ognia i dorzucamy
ser pleśniowy. Ponownie mieszamy.Podajemy od razu. Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ