ßßß Cookit - przepis na Kurczak po cypryjsku

Kurczak po cypryjsku

nazwa

Wykonanie

Jeden ze sposobów na uczynienie z banalnych filetów niepowtarzalnego, zaskakującego dania. Przepis pochodzi z książki 30 minut w kuchni Jamiego Olivera, i w wydaniu solo zajmuje mniej niż 30 minut. Świetnie sprawdzi się z domowymi frytkami i szparagami z patelni, ale gotowane młode ziemniaki i młoda kapusta lub fasolka szparagowa, będą równie dobrym dodatkiem.
Składniki (2 porcje)
Garść natki
Garść listków bazylii
4 suszone pomidory ze słoika
2 ząbki czosnku
50g fety
Skórka otarta z 1 cytryny
2 filety z kurczaka
Oliwa
Przygotowanie
Natkę, bazylię i pomidory drobno posiekaj. Wrzuć do miseczki, skrop oliwą, posyp sporą szczyptą pieprzu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
Do miseczki dodaj pokruszoną fetę i skórkę startą z cytryny, ponownie wymieszaj.
Ułóż filety na desce do krojenia, małym nożem ostrożnie wytnij w nich kieszonki.
Wypełnij kieszonki nadzieniem, uklep je i spróbuj zamknąć kieszonkę (tylko tak, by farsz nie wysypywał się zbyt łatwo).
Rozgrzej sporo oliwy na patelni z powłoką nieprzywierającą, ułóż na niej filety (farszem do góry).
Zmocz pod kranem zmięty kawałek papieru do pieczenia, rozprostuj go i nakryj nim filety.
Filety będą się smażyły około 15 minut – ważne, aby co jakiś czas potrząsać patelnią, aby się nie przypaliły. Po 7 minutach odwróć je na drugą stronę i ponownie przykryj papierem do pieczenia. Po kolejnych 5 znowu przewróć – chodzi o to, aby nie przypalić farszu, a ładnie zrumienić kurczaka z drugiej strony.
Podawaj filety w całości lub pokrojone w plastry.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/06/15/kurczak-po-cypryjsku