Wykonanie
Jeden ze sposobów na uczynienie z
banalnych filetów niepowtarzalnego, zaskakującego dania. Przepis pochodzi z książki 30 minut w kuchni Jamiego Olivera, i w wydaniu
solo zajmuje mniej niż 30 minut. Świetnie sprawdzi się z domowymi frytkami i
szparagami z patelni, ale gotowane
młode ziemniaki i
młoda kapusta lub
fasolka szparagowa, będą równie dobrym dodatkiem.
Składniki (2 porcje)Garść
natkiGarść listków
bazylii4
suszone pomidory ze słoika2 ząbki
czosnku50g
fetySkórka otarta z 1
cytryny2
filety z kurczakaOliwaPrzygotowanie
Natkę,
bazylię i
pomidory drobno posiekaj. Wrzuć do miseczki,
skrop oliwą, posyp sporą szczyptą
pieprzu. Dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek i wymieszaj.Do miseczki dodaj pokruszoną
fetę i skórkę startą z
cytryny, ponownie wymieszaj.Ułóż filety na desce do krojenia, małym nożem ostrożnie wytnij w nich kieszonki.Wypełnij kieszonki nadzieniem, uklep je i spróbuj zamknąć kieszonkę (tylko tak, by farsz nie wysypywał się zbyt łatwo).Rozgrzej sporo
oliwy na patelni z powłoką nieprzywierającą, ułóż na niej filety (farszem do góry).Zmocz pod kranem zmięty kawałek papieru do pieczenia, rozprostuj go i nakryj nim filety.Filety będą się smażyły około 15 minut – ważne, aby co jakiś czas potrząsać patelnią, aby się nie przypaliły. Po 7 minutach odwróć je na drugą stronę i ponownie przykryj papierem do pieczenia. Po kolejnych 5 znowu przewróć – chodzi o to, aby nie przypalić farszu, a ładnie zrumienić
kurczaka z drugiej strony.Podawaj filety w całości lub pokrojone w plastry.Smacznego!