Wykonanie
Dawno na blogu nie było
makaronu, a to przecież takie proste i pyszne danie. Dziś prezentuję wam wersję z
brokułami i
kurczakiem. Dodatkowo są jeszcze nadające smaku
suszone pomidory, które uwielbiam oraz
śmietana, żeby powstał gęsty, kremowy sos. Na wierzch
makaronu zamiast tradycyjnego
parmezanu dodałam
mozzarelli.
Składniki (na 2-3 porcje):około 400 g
piersi z kurczakapęczek
brokułówokoło 5
suszonych pomidorówokoło 100 ml
śmietany (ja używam 15% do zup i
sosów)1 średnia
czerwona cebula2 ząbki
czosnku1 średnia kulka
mozzarelli1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprz,
suszone oregano, suszona
bazylia,
płatki chilliulubiony
makaronPrzygotowanie:W garnku zagotowujemy
wodę, lekko solimy i wrzucamy pokrojony na różyczki
brokuł, gotujemy go, tak żeby był lekko twardawy (około 7 minut). W międzyczasie na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy posiekaną drobno
cebulę i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekany drobno ząbek
czosnku oraz pokrojonego w kostkę
kurczaka. Wszystko oprószamy
solą,
pieprzem oraz
przyprawami. Smażymy, aż
kurczak lekko się zrumieni dodając w połowie smażenia pokrojone w kostkę
suszone pomidory.
Brokuła wyciągamy z
wody i wrzucamy prosto na patelnie do reszty składników, natomiast do gotującej się
wody po brokułach wrzucamy
makaron. Na patelnie przekładamy
śmietanę, dokładnie mieszamy (ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku) i wszystko jeszcze smażymy aż
brokuł będzie zupełnie miękki (jeśli sos za mocno odparuje można dodać trochę
wody z gotującego się
makaronu). Ugotowany al dente
makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerz, na wierzchu układamy porwaną na kawałki
mozzarellę.