Wykonanie
Chodziłam i kręciłam się po mieszkaniu. Miałam ochotę "coś przekąsić", jednak nie miałam żadnego konkretnego
planu na obiad, nie miałam też nic "obiadowego" w lodówce. Zaczęłam przeglądać książki i
doszłam do wniosku, że najszybsza w przygotowaniu będzie jakaś potrawa z
makaronu. Zajrzałam na półkę z warzywami i wypatrzyłam tam
cukinię, dodałam
szafranu,
śmietany i odrobinę
chili, aby nadać całości odrobinę wyrazu. I tak oto, w niecałe 30 minut, powstało wyśmienite, delikatne, kremowe danie. Polecam!
porcja długiego
makaronu dla dwóch osób
oliwa do smażenia1-2 średnie
cebule3 duże ząbki
czosnkuszczypta
szafranu1 - 2
cukinie, w zależności od wielkości, ja miałam dwie malutkie tzw. baby i to wystarczyło;)
sól i
pieprzdwie szczypty
płatków chili lub około połowy świeżej
papryczki chili drobniutko pokrojonej100-150ml gęstej
śmietanyMakaron ugotować al dente. Odcedzić.Na patelni rozgrzać
oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną
cebulkę aż się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i
szafran, smażyć przez chwilę, następnie dodać
cukinię pokrojoną w drobną kostkę, wymieszać, doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Wlać
śmietanę i dodać
chili. Dusić przez kilka minut. Dodać ugotowany
makaron, dokładnie wymieszać i od razu podawać, posypane startym
parmezanem.
Smacznego!