Wykonanie
Kasza gryczana to doskonały dodatek np. do ciemnego
mięsa, ale może
mieć też inne ciekawe zastosowania :) W połączeniu z
twarogiem,
pieczarkami i
cebulą może tworzyć doskonały farsz do pierogów! Ale nie takich zwykłych, lecz pieczonych :) Jako, że jest to danie jarskie, świetni sprawdzi się na świątecznym
stole każdej Pani domu lubiącej podawać domownikom nowe świąteczne specjały :) Świetnie smakują popijane barszczykiem i to przegryzania na zimno :) Jako, że są pieczone, ich kształt można nadać dowolnymi foremkami, np. takimi do pierniczków :) W ruch mogą pójść gwiazdki, bałwanki i choinki! W wykrawanie ciasta na pewno chętnie zaangażują się dzieci! Świetna zabawa gwarantowana!
Składniki:około 20-30 sztuk (w zależności od wycinanego kształtu)Na ciasto:340 g
mąki pszennej (plus do podsypywania)½ łyżeczki suchych
drożdży¼ szklanki ciepłej
wodyok 2/3 szklanki gorącej
wody1 duże
jajko1 łyżeczka
oleju (plus 1 łyżka do smarowania pierożków)szczypta
soliNa farsz:100 g
kaszy gryczanej250 g chudego
twarogu1 duża
cebula200 g
pieczarek2 łyżki
olejusólpieprzWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiewamy,
drożdże rozpuszczamy w ¼ szklanki ciepłej
wody. Do
mąki dodajemy
wodę z
drożdżami,
olej,
jajko i
sól. Całość zagniatamy, a w trakcie wyrabiania stopniowo wlewamy gorącą
wodę. Ciasto powinno być sprężyste i niezbyt twarde. Jeśli będzie kleiło się do rąk dodajemy więcej
mąki.Farsz:
Kaszę gotujemy na sypko i odstawimy do przestygnięcia.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na
oleju. Następnie dodajemy obrane i pokrojone
pieczarki. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Gdy
pieczarki puszczą
wodę, a
cebula będzie miękka, przekładamy je do miski. Kiedy ostygną dodajemy
twaróg oraz
kaszę gryczaną i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Ciasto wałkujemy partiami, dosyć cienko (około 2-3 mm). Wycinamy foremkami, wybrane kształty (u mnie świątecznie: gwiazdki i bałwanki) i dwa takie same kształty wypełnione farszem sklejamy. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Gotowe pierożki smarujemy delikatnie
olejem i pieczemy 15-17 minut, z czego 5 minut termoobieg. Smacznego! :)
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)