Wykonanie
Oj, były pyszne!Pierogi usmażone w głębokim
oleju warte są grzeszku,aby choć raz zjeść je w tej wersji.Cóż mam powiedzieć: lepszych nie
jadłam!Tak smakowały jak wyglądały :)Polecam!Składniki na 20 bardzo dużych pierogów:(moje były wielkości pięści :)Ciasto:250 g ciepłej
wody1
jajko560 g
mąki pszennej4 łyżki
olejuWszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne.Farsz:600 g
ziemniaków, ugotowanych i wystudzonych500 g
twarogu2 łyżki
kaszy manny150 g
cebuli, pokrojonej w kostkę i usmażonej
sól i
pieprz do smaku
Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek. Wykrawać krążki szklanką, na każdy placek nałożyć farsz i zlepiać pierogi.Gotowe pierogi smażyć na głębokim
oleju rozgrzanym do temp. 180 st.C z obu stron na złoty kolor. Nadmiar
oleju odsączyć na ręczniku papierowym.Podawać ze smażoną
cebulką lub skwarkami.Smacznego!