ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Wyroby mączne, moje ulubione;)Pierogi zjadam pod każdą postacią, na ostro, słodko jak tylko można wcinam z wielką radością;))) Ruskie w takiej postaci odkryłam niedawno. Dodany do farszu koper moim zdaniem poprawia ich smaki nadaje aromatu. Polecam;)
Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej + do obsypania
2 łyżki oleju
ok szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Farsz:
700g ugotowanych i przeciśniętych przez prasę ziemniaków
500g twarogu półtłustego
4 cebule
1/2 pęczka kopru
1/2 łyżeczka cukru
łyżka oleju do podsmażenia cebuli
jajko
sól pieprz do smaku
Do okraszenia:
cebula
olej
Wykonanie:
Zaczynamy od farszu:
Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy na łyżce oleju - dodajemy do przeciśniętych i ugotowanych wcześniej ziemniaków.
Przeciskamy przez praskę twaróg.
Następnie siekamy koper, dosypujemy do farszu, wbijamy całe jajo, przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Mieszamy, aby składniki się połączyły - farsz powinien być pikantny;)
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, olej i ciągle mieszając wlewamy ciepłą wodę.
Gdy woda zostanie wchłonięta przez mąkę, ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnice i wyrabiamy.
Ciasto jest gotowe, gdy po przecięciu będziemy widzieli malutkie pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ścierką odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło.
Ciasto porcjami rozwałkowujemy na cienie placki, wycinamy szklanką lub kubkiem okręgi.
Na środek kłamy łyżkę farszu, zlepiamy pierogi tworząc wzorek palcami lub po prostu dociskając brzegi widelcem.
Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, w miedzy czasie cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju - lub maśle.
Odcedzamy pierogi, przekładamy na talerze, polewamy podsmażoną cebula.
Smacznego;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/11/pierogi-ruskie.html