Wykonanie
Wyroby mączne, moje ulubione;)Pierogi zjadam pod każdą postacią, na ostro, słodko jak tylko można wcinam z wielką radością;))) Ruskie w takiej postaci odkryłam niedawno. Dodany do farszu
koper moim zdaniem poprawia ich smaki nadaje aromatu. Polecam;)
Składniki:Na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej + do obsypania2 łyżki
olejuok szklanki ciepłej
wodyszczypta
soliFarsz:700g ugotowanych i przeciśniętych przez prasę
ziemniaków500g
twarogu półtłustego4
cebule1/2 pęczka
kopru1/2 łyżeczka
cukrułyżka
oleju do podsmażenia
cebulijajkosól pieprz do smakuDo okraszenia:
cebulaolejWykonanie:Zaczynamy od farszu:
Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy na łyżce
oleju - dodajemy do przeciśniętych i ugotowanych wcześniej
ziemniaków.Przeciskamy przez praskę
twaróg.Następnie siekamy
koper, dosypujemy do farszu, wbijamy całe
jajo, przyprawiamy
solą,
pieprzem i odrobiną
cukru.Mieszamy, aby składniki się połączyły - farsz powinien być pikantny;)Ciasto:Do miski wsypujemy
mąkę, szczyptę
soli,
olej i ciągle mieszając wlewamy ciepłą
wodę.Gdy
woda zostanie wchłonięta przez
mąkę, ciasto przekładamy na obsypaną
mąką stolnice i wyrabiamy.Ciasto jest gotowe, gdy po przecięciu będziemy widzieli malutkie pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ścierką odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło.Ciasto porcjami rozwałkowujemy na cienie placki, wycinamy szklanką lub
kubkiem okręgi.Na środek
kłamy łyżkę farszu, zlepiamy pierogi tworząc wzorek palcami lub po prostu dociskając brzegi widelcem.Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, w
miedzy czasie
cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na
oleju - lub
maśle.Odcedzamy pierogi, przekładamy na talerze, polewamy podsmażoną
cebula.Smacznego;)