Wykonanie
To wariacja na temat pizzy
białkowej, którą pokazywałam niedawno. Tamta tak mi posmakowała, że spróbowałam przygotować podobną. Tym razem zamiast typowych pizzowych składników poszłam w kierunku cudownego połączenia
szpinaku i
fety. Wyszło fantastycznie. Omlet zabrałam ze sobą do pracy (chociaż już tam zorientowałam się, że spora ilość
czosnku, to jednak nie był dobry pomysł).
Składniki:4
białka2
jajkaok 150 g
mrożonego szpinaku1/4 opakowania
fety2 - 3 ząbki
czosnkusól,
pieprzWykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Całe
jajka zmiksować z 1 ząbkiem
czosnku. Dodać do
białek i wymieszać. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok 20 x 10 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut.
Szpinak rozmrozić na patelni i odparować. Dodać przeciśnięty
czosnek i doprawić do smaku. Upieczony omlet wyjąć z piekarnika. Na wierzchu rozsmarować
szpinak, a na niego wkruszyć
fetę. Ponownie wstawić do piekarnika, tym razem rozgrzanego do 220 stopni. Piec przez 10-15 minut. Podawać na ciepło lub zimno.