Wykonanie
Dzisiaj bardzo błyskawiczny i prosty przepis na fajną przekąskę. Jeśli lubicie
szpinak powinna Wam posmakować :)
Ciasto filo możecie zrobić samodzielnie lub skorzystać z gotowego co znacznie ułatwi i przyspieszy cały proces :) Możecie go znaleźć w dobrych delikatesach. Ja właśnie tak sobie usprawniłam pracę, ale kiedyś pokuszę się o własnoręczne zrobienie tego ciasta ;)Pomysł zawijania w cygaretki
ciasta filo podpatrzyłam w książce Claudii Roden "łatwa kuchnia śródziemnomorska" Farsz klasyczny ;) Polecam Wam :)Składniki:1 opakowanie
ciasta filo (ok. 10-12 płatów)1 łyżka
masła czosnkowego (lub zwykłego)450g
szpinaku mrożonego2 ząbki
czosnku270g
sera feta1
żółtko lub 1 małe
jajkosól,
pieprzok. 1/2 szkl rozpuszczonego
masła do smarowaniaNa patelni rozgrzać
masło czosnkowe dodać przeciśnięty
czosnek i chwilę podsmażyć, wrzucić rozmrożony leciutko odciśnięty
szpinak i dusić. Powinien być odparowany. Gdy będzie gotowy dodać
jajko oraz pokrojoną w kosteczkę
fetę. Wymieszać i doprawić (
solą bardzo delikatnie lub wcale).Płat
ciasta filo ułożyć na blacie. Posmarować go rozpuszczonym
masłem i złożyć wzdłuż dłuższego
boku na pól. Powinniśmy otrzymać podwójny pas o wymiarach ok. 14x35. Raz jeszcze z wierzchu smarujemy
masłem. Przy górnej węższej krawędzi układamy łyżkę farszu, formujemy go w wałeczek i zawijamy rolując. Gdy dojedziemy mniej więcej do 1/3 lub do połowy - podwijamy do środka boki ciasta i rolujemy do końca. Układamy na macie do pieczenia, smarujemy rozpuszczonym
masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut na złoto w temp. 180 stopni. Podajemy z ulubionymi sosami (np.
czosnkowym lub
sojowym). Smacznego :)