Wykonanie
Składniki na blachę 25 x 35Na 6 porcji:1 opakowanie
ciasta filo (7 płatów)2 łyżki
oliwy z oliwek1 duża
cebulaok 500 g
mrożonego szpinaku (rozmrożonego)4 łyżki
natki pietruszki2 łyżki
koperku2
jaja270 g
sera feta3 ząbki
czosnkusólpieprz100 g
masłaNa rozgrzanym
oleju szklimy drobno posiekaną
cebulę. dodajemy
szpinak i przeciśnięty przez praskę
czosnek - podgrzewamy mieszając przez około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.Do przestudzonego
szpinaku dodajemy pokruszony
ser feta,
jaja,
natkę pietruszki i
koperek - mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Masło rozpuszczamy i smarujemy blachę.
Ciasto filo rozwijamy i wszystkie płaty przekrawamy w szerz na pół (tak aby formatem pasowały do blaszki). Jeden płat układamy w posmarowanej formie, smarujemy go
masłem i układamy następny płat. Czynność powtarzamy do ułożenia siedmiu warstw.Na ułożone ciasto wykładamy farsz
szpinakowy i wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostałe płaty ciasta również smarując je rozpuszczonym
masłem. Ostatnią warstwę lekko dociskamy.Przy pomocy
ostrego noża dzielimy spanakopitę na 6 części.Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni.Podajemy na ciepło lub zimno.SMACZNEGO :-)