Wykonanie
Wege piątekDziś przygotowałam dla Was wspaniałe danie wegetariańskie - polecam je szczególnie fanom
szpinaku, ale myślę że innym też ono zasmakuje. Zapiekanka z
ciasta filo ze
szpinakiem,
fetą i
papryką kojarzy mi się z Grecją, gdzie te dwa główne składniki -
ciasto filo i
szpinak są niezwykle popularne. Dzięki wykorzystaniu
mrożonego szpinaku takie cudowne, zdrowe, pachnące słońcem danie można przygotować o każdej
porze roku! Zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jest idealna jako zdrowa przekąska na lunch (do pracy lub szkoły), a może także stanowić dodatek do dania głównego np. jakiegoś
mięsa. Polecam!
Składniki :800g
mrożonego szpinaku (siekanego)3-4 ząbki
czosnku1
cebula200g
fetykilka kawałków marynowanej
papryki (200-250g), ewentualnie w
oliwie1 łyżeczka
bazylii (użyłam suszonej)2-3 łyżeczki
mięty (użyłam suszonej)2-3 łyżeczki
natki pietruszkisól pieprzopakowanie gotowego
ciasta filo w płatach100g roztopionego
masłaPrzygotowanie :
Szpinak rozmrozić i odsączyć (najlepiej zostawić go na noc na sicie).Na patelni rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej
cebulę i wyciśnięty przez praskę
czosnek, gdy
cebula się zeszkli dodać
szpinak i chwilę smażyć, dodać
zioła (
bazylię,
miętę i
pietruszkę), dodać
fetę i pokrojoną w niedużą kostkę
paprykę, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Tortownice o średnicy około 20-23cm posmarować
masłem i wyłożyć
ciastem filo, tak aby wystawało poza brzegi. Każdą warstwę smarować roztopionym
masłem, ułożyć około 8 warstw
ciasta filo, zmieniając ich ułożenie, aby wystawały z każdej strony tortownicy.Nałożyć farsz
szpinakowy i przykryć wystającymi płatami ciasta. Posmarować
jajkiem i piec w 180 stopniach przez około 30-45 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Odstawić ciasto, aby nieco przestygło (10-15 minut) i dopiero po tym czasie otworzyć tortownicę. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego !