Wykonanie
Kolejna fritatta i jakoś tak wyszło, że znów zielona :)Składniki:-
szpinak mrożony 100 g- mały ząbek
czosnku 5 g (posiekany lub wyciśnięty)-
cukinia pokrojona w drobną kostkę 200 g- 1 całe
jajko + 1
białko-
ser feta (żółte opakowanie Mlekovity) 25 g- 1 łyżka suszonego
chili-
sól,
pieprz- spray beztłuszczowy do smażenia
Szpinak rozmrozić na patelni dodając do niego
czosnek,
chili,
sól pieprz oraz
cukinię pokrojoną w kostkę. Całość wymieszać i podsmażyć do momentu całkowitego rozmrożenia
szpinaku.
Białka jaj ubić na sztywną pianę, warzywa chwilę przestudzić a następnie dodać do
żółtka, stopniowo wymieszać z pianą z
białek, na końcu dodać pokruszony
ser feta i ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni do ładnego zarumienienia, następnie przełożyć na drugą stronę (patelnia do omletów bardzo ułatwiłaby sprawę, ale niestety nie posiadam jeszcze takiej), więc zsuwam fritattę na talerzyk lub deskę do krojenia i przykładając patelnię do góry nogami przekładam na drugą stronę). Gotowe :)
Składniki odżywcze w całej porcji:
Białko: 18,83 gWęglowodany: 5 , 39 gTłuszcze: 8 , 77 gKcal: 180