ßßß Cookit - przepis na Zdrowa zupa błyskawiczna a la

Zdrowa zupa błyskawiczna a la

nazwa

Wykonanie

Zupy błyskawiczne, zwane potocznie "chińskimi zupkami" wymyślił Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć powojenny niedobór żywności. Japońskie słowo określające tę zupę to „ramen”. Pochodzi ono od chińskiego „lāmiàn”, oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej, spożywanego w Chinach, który stanowi główny składnik dodawany do zupy. Ramen nie ma jednego sformalizowanego przepisu - każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. My jednak zajmiemy się dziś wersją błyskawiczną, która stała się jednym z najpopularniejszych fast foodów świata, ponieważ jest smaczna, pożywna i zgodnie ze swoja nazwą - błyskawiczna w przygotowaniu w każdych warunkach, o ile tylko posiadamy wrzącą wodę. Jednak nie wygląda to tak idealnie, jak brzmi: zupy, które kupuje się w postaci gotowych paczuszek z kolorowymi saszetkami przyprawowymi wewnątrz zawierają głownie sól i mnóstwo glutaminianu sodu, który ma przekonać nasze kubki smakowe, że jemy coś wyjątkowo dobrego. Do tego odrobina suszonych warzyw, konserwanty i antyzbrylacze, bo przecież zupka musi długo wytrzymać na sklepowej półce. Możemy jednak pokusić się o przygotowanie takiej zupki w domu, eliminując niepotrzebną chemię i dostosowując ilość soli do własnego gustu. Czy smakuje identycznie? Po pierwsze, jest mnóstwo rodzajów gotowych zupek, więc nie ma jednego-jedynego smaku, który naśladujemy, a jedynie ogólne wrażenie. Po drugie - nasz produkt nie ma sztucznych dodatków, do których przyzwyczaili nas producenci. Zupka nie jest więc identyczna, ale podobna, bardzo smaczna i aromatyczna, a co ważniejsze, pełna naturalnych składników: warzyw i przypraw. I nadal jest błyskawiczna! Można ją przygotować w słoiku, zabrać ze sobą i w dowolnym miejscu cieszyć się zdrowym, ciepłym posiłkiem.
ZUPA
porcja na 1 osobę, w kolejności umieszczania w słoiku (o poj. ok. 500 ml):
1/2 marchewki - obranej, pokrojonej w cienkie słupki
2 pieczarki - umyte, pokrojone w bardzo cieniutkie plasterki
1/2 makaronu z chińskiej zupki, garść, ok. 40 g*
1 łyżeczka przyprawy "Ramen"
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
ok. 1 cm świeżego korzenia imbiru, obranego, drobno posiekanego
1 mały ząbek czosnku, obrany, drobno posiekany (opcjonalnie)
siekany szczypiorek - ok. 2 łyżki
siekana natka pietruszki - ok. 2 łyżki
ostry sos chili srirarcha - kilka kropelek, do smaku
250 ml wrzącej wody (jeśli nie przygotowujecie zupy "w terenie", tylko w domu, użyjcie bulionu - będzie jeszcze smaczniejsza)
PRZYPRAWA
3 łyżeczki czosnku granulowanego (nie soli czosnkowej!)
2 łyżeczki suszonej cebuli
2 łyżeczki suszonej pietruszki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka imbiru
2/3 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
ZUPA
Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku. Szczelnie zamykamy słoik.
Gdy chcemy jeść zupę, zalewamy składniki szklanką (250 ml) wody, mieszamy, lekko zakręcamy i odstawiamy na 5 minut. Jemy.
Zupa ta daje ogromne możliwości urozmaicania smaku poprzez zmianę składników. Warzywa powinny być cienko pocięte a mięsa nie powinny być surowe. Zamiast/oprócz propozycji wymienionych wyżej możemy użyć np.:
- pokrojonej w słupki białej rzodkwi lub zwykłych rzodkiewek w plasterkach;
- drobnych pasków kapusty pekińskiej;
- cienkich pasków czerwonej, żółtej lub zielonej papryki;
- świeżych listków szpinaku;
- ulubionych kiełków;
- pędów bambusa;
- cebuli krojonej w pióra;
- prażonej cebulki;
- kukurydzy;
- pieczarek wcześniej podsmażonych;
- krążków papryki chili;
- suszonych wodorostów;
- obranych, pokrojonych w kawałki jajek na twardo;
- plastrów wędzonego boczku, zrumienionych na suchej patelni i posiekanych w kostkę;
- siekanego gotowanego lub smażonego mięsa drobiowego;
- gotowanych krewetek;
- paseczków podsmażonej wołowiny;
- wędzonej szynki posiekanej w kostkę;
- gotowanych filetów ryby;
- prażonego sezamu.
* Wejść w posiadanie makaronu błyskawicznego możemy kupując zupkę (w każdym sklepie) lub sam makaron w sklepach orientalnych, sklepach typu 'Kuchnie Świata" lub przez internet.
PRZYPRAWA
Składniki mieszamy.
Wykonujemy test smaku, dodając 1 łyżeczkę przyprawy wraz z 1 łyżeczką sosu sojowego do 250 ml wrzącej wody. Jeśli uznamy to za potrzebne, zwiększamy / zmniejszamy ilość soli i pieprzu. Możemy dodać dowolną ilość chili, jeśli zupa ma zawsze być pikantna.
Na tym etapie też próbujemy, co nam będzie w przyszłości odpowiadało - 1 łyżeczka płaska przyprawy, jedna czubata, a może 1,5 łyżeczki.
Przyprawę przechowujemy w szczelnie zakręconym pojemniku.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/11/Zdrowa-zupa-blyskawiczna-a-la-chinska-zupka.html