Wykonanie
Zupy błyskawiczne, zwane potocznie "chińskimi zupkami" wymyślił Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć powojenny niedobór żywności. Japońskie słowo określające tę zupę to „ramen”. Pochodzi ono od chińskiego „lāmiàn”, oznaczającego rodzaj
makaronu z
mąki pszennej, spożywanego w Chinach, który stanowi główny składnik dodawany do zupy. Ramen nie ma jednego sformalizowanego przepisu - każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. My jednak zajmiemy się dziś wersją błyskawiczną, która stała się jednym z najpopularniejszych fast foodów świata, ponieważ jest smaczna, pożywna i zgodnie ze swoja nazwą - błyskawiczna w przygotowaniu w każdych warunkach, o ile tylko posiadamy wrzącą
wodę. Jednak nie wygląda to tak idealnie, jak brzmi: zupy, które kupuje się w postaci gotowych paczuszek z kolorowymi saszetkami przyprawowymi wewnątrz zawierają głownie
sól i mnóstwo glutaminianu
sodu, który ma przekonać nasze
kubki smakowe, że jemy coś wyjątkowo dobrego. Do tego odrobina
suszonych warzyw, konserwanty i antyzbrylacze, bo przecież zupka musi długo wytrzymać na sklepowej półce. Możemy jednak pokusić się o przygotowanie takiej zupki w domu, eliminując niepotrzebną chemię i dostosowując ilość
soli do własnego gustu. Czy smakuje identycznie? Po pierwsze, jest mnóstwo rodzajów gotowych zupek, więc nie ma jednego-jedynego smaku, który naśladujemy, a jedynie ogólne wrażenie. Po drugie - nasz produkt nie ma sztucznych dodatków, do których przyzwyczaili nas producenci. Zupka nie jest więc identyczna, ale podobna, bardzo smaczna i aromatyczna, a co ważniejsze, pełna naturalnych składników: warzyw i przypraw. I nadal jest błyskawiczna! Można ją przygotować w słoiku, zabrać ze sobą i w dowolnym miejscu cieszyć się zdrowym, ciepłym posiłkiem.

ZUPAporcja na 1 osobę, w kolejności umieszczania w słoiku (o poj. ok. 500 ml):1/2
marchewki - obranej, pokrojonej w cienkie słupki2
pieczarki - umyte, pokrojone w bardzo cieniutkie plasterki1/2
makaronu z chińskiej zupki, garść, ok. 40 g*1 łyżeczka
przyprawy "Ramen"1 łyżeczka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
sosu sojowegook. 1 cm świeżego korzenia
imbiru, obranego, drobno posiekanego1 mały ząbek
czosnku, obrany, drobno posiekany (opcjonalnie)siekany
szczypiorek - ok. 2 łyżkisiekana
natka pietruszki - ok. 2 łyżkiostry sos
chili srirarcha - kilka kropelek, do smaku250 ml wrzącej
wody (jeśli nie przygotowujecie zupy "w terenie", tylko w domu, użyjcie
bulionu - będzie jeszcze smaczniejsza)
PRZYPRAWA
3 łyżeczki
czosnku granulowanego (nie
soli czosnkowej!)2 łyżeczki suszonej
cebuli2 łyżeczki
suszonej pietruszki2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
imbiru2/3 łyżeczki
przyprawy "5 smaków"1/2 łyżeczki
curry1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuZUPAWszystkie składniki umieszczamy w słoiku. Szczelnie zamykamy słoik.

Gdy chcemy jeść zupę, zalewamy składniki szklanką (250 ml)
wody, mieszamy, lekko zakręcamy i odstawiamy na 5 minut. Jemy.Zupa ta
daje ogromne możliwości urozmaicania smaku poprzez zmianę składników. Warzywa powinny być cienko pocięte a
mięsa nie powinny być surowe. Zamiast/oprócz propozycji wymienionych wyżej możemy użyć np.:- pokrojonej w słupki białej rzodkwi lub zwykłych
rzodkiewek w plasterkach;- drobnych pasków
kapusty pekińskiej;- cienkich pasków czerwonej, żółtej lub
zielonej papryki;- świeżych listków
szpinaku;- ulubionych
kiełków;-
pędów bambusa;-
cebuli krojonej w
pióra;-
prażonej cebulki;-
kukurydzy;-
pieczarek wcześniej podsmażonych;- krążków
papryki chili;- suszonych wodorostów;- obranych, pokrojonych w kawałki
jajek na twardo;- plastrów
wędzonego boczku, zrumienionych na suchej patelni i posiekanych w kostkę;- siekanego gotowanego lub smażonego
mięsa drobiowego;- gotowanych
krewetek;- paseczków podsmażonej
wołowiny;-
wędzonej szynki posiekanej w kostkę;- gotowanych
filetów ryby;- prażonego
sezamu.* Wejść w posiadanie
makaronu błyskawicznego możemy kupując zupkę (w każdym sklepie) lub sam
makaron w sklepach orientalnych, sklepach typu 'Kuchnie Świata" lub przez internet.
PRZYPRAWASkładniki mieszamy.Wykonujemy test smaku, dodając 1 łyżeczkę
przyprawy wraz z 1 łyżeczką
sosu sojowego do 250 ml wrzącej
wody. Jeśli uznamy to za potrzebne, zwiększamy / zmniejszamy ilość
soli i
pieprzu. Możemy dodać dowolną ilość
chili, jeśli zupa ma zawsze być pikantna.Na tym etapie też próbujemy, co nam będzie w przyszłości odpowiadało - 1 łyżeczka płaska
przyprawy, jedna czubata, a może 1,5 łyżeczki.
Przyprawę przechowujemy w szczelnie zakręconym pojemniku.