ßßß
Scroll down for recipe in English(4-5 porcji)Składniki:500 g makaronu pappardelle lub innego ulubionego2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego5-6 pieczarek pokrojonych w plasterki1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę1 średniej wielkości por, pokrojony w plasterki1 pęczek dymki (2-3 szt.), posiekane, jasne i zielone części oddzielone od siebie5 ząbków czosnku, drobno posiekane1 szklanka bulionu drobiowego450 g mielonego mięsa wieprzowego (lub innego ulubionego)3/4 szklanki mleka150 g koncentratu pomidorowego3 łyżki pasty z papryki chilli (lub 1/2 łyżeczki mielonego chilli)2 łyżki sosu sojowego1 łyżka cukru2-3 zielonych papryczek chilli, pokrojonych w plasterki w plasterkachsól i pieprz do smaku1 łyżka uprażonego na suchej patelni sezamuPrzygotowanie:Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pieczarki i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj marchewkę, cebulę biała, pora, i białe części dymki, po czym podsmaż do zeszklenia cebuli i zarumienienia reszty warzyw. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne kilka minut.Następnie wlej 1/4 szklanki bulionu, dokładnie wymieszaj. Włóż do patelni mięso i kolejne 1/2 szklanki bulionu mieszając i rozdrabniając mięso. Dopraw solą i pieprzem, po czym smaż około 8 minut aż mięso przestanie być surowe i wmieszaj posiekane chilli.Wlej mleko, zwiększ ogień i gotuj aż połowa odparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, pastę chilli, sos sojowy, cukier, i resztę bulionu. Smaż aż sos zacznie gęstnieć, przez 5-7 minut. Dopraw jeżeli to konieczne.Zdejmij danie z ognie, wmieszaj makaron i podawaj posypane sezamem i zieloną częścią dymki.Smacznego!
English versionPappardelle with meat, mushrooms and chilli(4 – 5 servings)Ingredients:500 g pappardelle or other pasta2 tbsp extra virgin olive or canola oil5-6 mushrooms, sliced1 carrot, diced1/2 onion, diced1 medium-sized leek, sliced1 bunch green onions, chopped, white and green parts separated5 cloves of garlic, minced1 cup chicken stock450 g ground pork3/4 cup milk150 grams tomato paste3 tbsp hot pepper paste2 tbsp soy sauce1 tbsp sugar2-3 green chiles, slicedsalt and pepper, to taste1 tbsp toasted sesame seeds, for garnishInstructions:Cook pappardelle according to package directions, drain, then set aside.Heat oil in large skillet and sauté mushrooms until browned. Add diced carrots, white onion, leeks, and white parts of green onions, then sauté until soft and translucent or slightly browned. Add garlic and sauté for a couple more minutes.Add 1/4 cup of chicken stock and stir. Add ground meat and pour in 1/2 cup more of stock while stirring. Season with salt and pepper and cook for about 8 minutes or until is cooked through and stir in green chiles.Stir in milk and cook until half of liquid has evaporated. Add tomato paste, hot pepper paste, soy sauce, sugar, and remaining chicken stock, and continue to cook until sauce has started to thicken (about 5-7 minutes). Adjust seasoning to taste.Turn off heat, add cooked pasta and toss to combine. Garnish with toasted sesame seeds and remaining green onions, and serve.Enjoy!
Share the post "Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and chilli"


