ßßß
Składniki :- 0,5 kg mięsa mielonego- przyprawa do mięsa mielonego Kamis- 1 jajko- bułka tarta (lub 1 czerstwa bułka)- 1/2 szklanki mleka- 350g makaronu- 3 marchewki- 1 większy por- 1 cebula- 4 ząbki czosnku- 1 puszka pomidorów- 1 puszka białej fasoli- 4 łyżki oliwy- sól- chilli- czarny, mielony pieprzPrzygotowanie :1. Bułkę tartą (lub czerstwą) zalewam mlekiem i czekam aż rozmięknie.2. Następnie mieszam ze sobą mięso, jajko, przyprawę oraz zalane mlekiem pieczywo i formuję małe kuleczki.3. Kulki obsmażam na patelni na 2 łyżkach oliwy i wrzucam do piekarnika na chwilę, żeby wytopił się tłuszcz.4. Gotuję makaron w osolonej wodzie i odkładam na bok.5. Na patelni podsmażam cebulę, por, czosnek i pokrojoną w słupki marchewkę. Kiedy marchewka będzie już prawie miękka zalewam całość puszką pomidorów, a na koniec dodaję odsączoną fasolkę.6. Łączę ze sobą makaron i warzywa z patelni oraz kuleczki z piekarnika.7. Całość można posypać pietruszką.Smacznego!