ßßß
SKŁADNIKI500 g mięsa mielonegoząbek czosnkujajkobułka odciśnieta w mlekugałka muszkatałowabułka tartamąkasól4 łyżki oleju z oliwypapryczka chilimarchewcebulalistek laurowyziarenka pieprzu100 ml śmietanySPOSÓB PRZYGOTOWANIAWymieszać dokładnie ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę odciśniętą w mleku, kilka łyżek bułki tartej, sól, szczyptę gałki muszkatałowej, ząbek czosnku przekrojony na pół.
Wyjąć czosnek, uformować pulpety,obtoczyć w mące i lekko obsmażyć.
W międzyczasie w szerokim garnku podsmażyć na oleju z oliwy drobno pokrojoną cebulę, marchew, papyczkę chili, pieprz, listek laurowy a następnie zalać około 500 ml wrzącej wody.

Dosolić do smaku i delikatnie dodać wszystkie obsmażone pulpety. Gotować około 30 minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wrzątku. Wyjąć pulpety na półmisek i z reszty wywaru w którym się ugotowały pulpety przygotować sos śmietanowy : do śmietany dodać łyżkę mąki, wymieszać, nastepnie dodać kilka łyżek wywaru, dokładnie wymieszać i dodać do reszty wywaru. Pogotować chwilę poczym polać sosem wszystkie pulpety.
SMACZNEGO :)