ßßß Cookit - przepis na Przyprawa "ramen" do "chińskich zupek"

Przyprawa "ramen" do "chińskich zupek"

nazwa

Wykonanie

Zupki błyskawiczne, zwane popularnie "chińskimi zupkami", stały się jednym z najpopularniejszych fast foodów świata, ponieważ są smaczne, pożywne i zgodnie ze swoja nazwą - błyskawiczne w przygotowaniu w każdych warunkach, o ile tylko posiadamy wrzącą wodę. Jednak nie wygląda to tak idealnie, jak brzmi: zupy, które kupuje się w postaci gotowych paczuszek z kolorowymi saszetkami przyprawowymi wewnątrz zawierają głownie sól i mnóstwo glutaminianu sodu, który ma przekonać nasze kubki smakowe, że jemy coś wyjątkowo dobrego. Do tego odrobina suszonych warzyw, konserwanty i antyzbrylacze, bo przecież zupka musi długo wytrzymać na sklepowej półce. Możemy jednak pokusić się o przygotowanie takiej zupki w domu, eliminując niepotrzebną chemię i dostosowując ilość soli do własnego gustu.
3 łyżeczki czosnku granulowanego (nie soli czosnkowej!)
2 łyżeczki suszonej cebuli
2 łyżeczki suszonej pietruszki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka imbiru
2/3 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składniki mieszamy.
Wykonujemy test smaku, dodając 1 łyżeczkę przyprawy wraz z 1 łyżeczką sosu sojowego do 250 ml wrzącej wody. Jeśli uznamy to za potrzebne, zwiększamy / zmniejszamy ilość soli i pieprzu. Możemy dodać dowolną ilość chili, jeśli zupa ma zawsze być pikantna.
Na tym etapie też próbujemy, co nam będzie w przyszłości odpowiadało - 1 łyżeczka płaska przyprawy, jedna czubata, a może 1,5 łyżeczki.
Przyprawę przechowujemy w szczelnie zakręconym pojemniku.
Tutaj (klik) znajdziecie wskazówki, jak przygotować zupę z tą przyprawą.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/11/Przyprawa-ramen-do-chinskich-zupek.html