Wykonanie
By MagicPot, 24 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Kilka dni temu na obiad przygotowałam
kaszę gryczaną zapiekaną z
cebulą i z
buraczkami – ulubiona potrawa mojego najstarszego synka
Matiego a do tego podałam
wołowinę w sosie
curry – podczas doprawiania ręką sięgnęłam po inne
przyprawy aniżeli zawsze stosuję.Z poniżej podanych składników przygotowałam w
sumie pięć obiadów: 3 dla dorosłych i 2 dla dzieci.750g
mięsa wołowegotrzy duże
cebuletrzy duże ząbki
czosnkuśmietana – najlepiej bez dodatków lub zagęstników
ocet winny – ja użyłam
jabłkowegoprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
słodka papryka,
curryW pierwszej kolejności umyłam
wołowinę a następnie pokroiłam w większą kostkę.Na patelni rozgrzałam odrobinę
oleju i wrzuciłam pokrojoną
wołowinę.
Cebulę obrałam z suchych łusek a następnie pokroiłam w półksiężyce.
Czosnek pokroiłam w plasterki.
Wołowinę często mieszałam na patelni by nic nie przywarło. Gdy wszystkie kawałki
wołowiny były usmażone na brązowo (tradycyjny kolor smażonej
wołowiny) przerzuciłam wraz z całą
wodą z patelni do rondelka.Patelnię
wytarłam ręcznikiem papierowym i nałożyłam dużą łyżkę
masła. Gdy
masło się rozpuściło wrzuciłam całą
cebulę i zeszkliłam.Zeszkloną
cebulę wrzuciłam do garnka z
wołowiną. Dorzuciłam poszatkowany
czosnek. Garnek przykryłam pokrywką i dusiłam na słabym ogniu (2 z 6-cio stopniowej skali na palniku) aż
mięso było miękkie i kruche.W trakcie duszenia, gdy sos odparowywał dolewałam przegotowaną
wodę – nie więcej aniżeli zakryć duszone
mięso.Po upływie około jednej godziny wsypałam płaską łyżeczkę
słodkiej papryki do garnka i dokładnie zamieszałam.Gdy
mięso było miękkie i kruche dodałam łyżkę
octu winnego, płaską łyżeczkę
soli, łyżeczkę
pieprzu czarnego świeżo mielonego i czubatą łyżeczkę
kurkumy i ponownie dokładnie wymieszałam. Wlałam
śmietanę – około 3-4 łyżek
śmietany i wymieszałam.Po dodaniu
śmietany należy pilnować by się nie zagotowało, bo inaczej
śmietana się zetnie. Garnek z
wołowiną można podgrzewać jeszcze kilka lub kilkanaście minut. Ja po przygotowaniu
wołowiny odstawiłam ją na bok i odgrzałam tuż przed podaniem obiadu.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe: