ßßß Cookit - przepis na KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POLENTĄ

KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POLENTĄ

nazwa

Wykonanie

Królik w śmietanie z dodatkiem rozmarynu, to danie wykwintne i bardzo popularne. Delikatne i chude mięsko, jest bardzo zdrowe a zasmakuje nie jednej osobie, polecam
SKŁADNIKI:
1 królik
1 cebula
250 ml bulionu z kostki rosołowej
sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka do smaku
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
POLENTA:
150 g kaszki kukurydzianej
2 szklanki wody z dodatkiem jarzynki
1 łyżka masła
sól, pieprz
oliwa do podpieczenia
PRZYGOTOWANIE :
Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W głębokiej patelni, (brytfance) podsmażamy mięso na maśle, aby się zrumieniło. Dodajemy zmiażdżony czosnek, liść laurowy, odrobinę rozmarynu, ziele i pokrojoną cebulę. Zalewamy mięso bulionem, dusimy pod przykryciem 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.
Kiedy sos się zredukuje a mięso będzie miękkie dodajemy śmietanę, musztardę i natkę pietruszki,mieszamy. Przykrywamy mięso pokrywką i gotujemy przez 10-15 minut.
W garnku zagotowujemy wodę z masłem i jarzynką, wsypujemy kaszkę, zmniejszamy gaz i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła, chwilkę gotujemy aż kaszka się ugotuje.
Kaszkę przekładamy na głęboki talerz i odstawiamy aż ostygnie i zgęstnieje.
Zimną polentę kroimy na kawałki i podpiekamy na oliwie.
Królika przekładamy na talerz, podajemy z polentą i surówką.
Smacznego!
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/02/krolik-w-sosie-smietanowym-z-polenta.html