Wykonanie
Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na
karkówkę duszoną w sosie.Idealna do
ziemniaków,
kaszy czy
ryżu :)
Składniki :* 1 kg
karkówki,* 3 łyżki
oliwy,* 2 łyżeczki
słodkiej papryki,* 1 łyżeczka
pikantnej papryki,* 1 łyżeczka suszonego
tymianku,* 3 ząbki
czosnku, przeciśnięty przez praskę,* 1
liść laurowy,* 2
ziela angielskie,* 2 średniej wielkości
cebule, pokrojone w drobną kostkę,* kilka ziaren
pieprzu,*
sól,
pieprz,*
natka pietruszki,* około 0,5 litra
bulionu - mój z domowych
kostek rosołowych ( przepis tutaj ),* 1-2 łyżki
śmietany,
Przygotowanie :
Mięso umyj i pokrój na plastry o grubości około 1 centymetra.W misce zmieszaj dwie łyżki
oliwy,
paprykę słodką i pikantną,
tymianek,
czosnek, dużą szczyptę
soli i
pieprzu.Dodaj
mięso, obtocz je w marynacie tak aby całkowicie je pokryła.Odstaw na minimum godzinę do lodówki, najlepiej na noc.Dobrze rozgrzej dużą patelnię i podsmaż kawałki
karkówki na złoty kolor z obu stron.
Karkówkę przełóż do garnka a następnie zalej
bulionem tak aby przykrył
mięso, dodaj
liść laurowy,
ziele angielskie pieprz w kulkach i
natkę pietruszki.Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę
oliwy i podsmaż
cebulę, następie dodaj do
mięsa.Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 1-1 , 5 godziny.Przypraw do smaku
solą i
pieprzem i dodaj
śmietanę.