ßßß
Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na karkówkę duszoną w sosie.Idealna do ziemniaków, kaszy czy ryżu :)
Składniki :* 1 kg karkówki,* 3 łyżki oliwy,* 2 łyżeczki słodkiej papryki,* 1 łyżeczka pikantnej papryki,* 1 łyżeczka suszonego tymianku,* 3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę,* 1 liść laurowy,* 2 ziela angielskie,* 2 średniej wielkości cebule, pokrojone w drobną kostkę,* kilka ziaren pieprzu,* sól, pieprz,* natka pietruszki,* około 0,5 litra bulionu - mój z domowych kostek rosołowych ( przepis tutaj ),* 1-2 łyżki śmietany,
Przygotowanie :Mięso umyj i pokrój na plastry o grubości około 1 centymetra.W misce zmieszaj dwie łyżki oliwy, paprykę słodką i pikantną, tymianek, czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu.Dodaj mięso, obtocz je w marynacie tak aby całkowicie je pokryła.Odstaw na minimum godzinę do lodówki, najlepiej na noc.Dobrze rozgrzej dużą patelnię i podsmaż kawałki karkówki na złoty kolor z obu stron.Karkówkę przełóż do garnka a następnie zalej bulionem tak aby przykrył mięso, dodaj liść laurowy, ziele angielskie pieprz w kulkach i natkę pietruszki.Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, następie dodaj do mięsa.Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 1-1 , 5 godziny.Przypraw do smaku solą i pieprzem i dodaj śmietanę.