Wykonanie
Witam w kolejnej odsłonie ' Projektu Zupa '. Ostatnio obiecałam Wam, że nie dodam tym razem zupy krem, tak więc mam dla Was coś z dużą ilością warzyw i
mięsa. Zupa jarzynowa to jedna z najchętniej jadanych zup w
polskich domach. Każda gospodyni ma na nią swój własny sposób. Ja tym razem przygotowałam wersję z
mięsem z kurczaka. A j ako, że jutro mamy Walentynki, pozwoliłam sobie dodać miłosny akcent w postaci serduszek z
marchewki. Dokładniejsze instrukcje jak je wykonać, znajdziecie w opisie przygotowania.
Składniki:zupa:1,5-1,7 l
bulionu warzywnego lub
mięsnego1
pierś z kurczakatrzy duże
marchewki1 średnia
cebula3
łodygi selera naciowego1
korzeń pietruszki2
liście laurowe3 kulki
ziela angielskiego4 kulki
pieprzugarść siekanej
natki pietruszki1 łyżka stołowa suszonego
tymianku1 łyżka stołowa
oliwy150 g
śmietany 12 %
sól,
pieprzprzyprawy do kurczaka:
słodka paprykaczosnek granulowany
sól,
pieprzPrzygotowanie:Wzdłuż długości każdej
marchewki wycinamy rowek w kształcie trójkąta. Wygładzamy krawędzie za pomocą obieraczki do warzyw, aby nadać im właściwy kształt. Następnie kroimy w plasterki, które staną się serduszkami.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na łyżce
oliwy.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy
papryką,
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Dodajemy do
cebuli i lekko rumienimy. Do gotującego się
wywaru wrzucamy
marchewki, pokrojonego w kostkę
selera naciowego, pokrojoną w półplasterki
pietruszkę, usmażonego
kurczaka,
liście laurowe,
ziele angielskie oraz
pieprz w ziarenkach. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut.Po tym czasie dodajemy do zupy
śmietanę,
tymianek oraz
natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, jeśli to konieczne. Podajemy w głębokich talerzach nabierając solidną porcję warzyw i
mięsa.Smacznego!