Wykonanie
Mamy gościa. I będziemy go
mieć do końca tygodnia :) Gość jest młodszym bratem...moim nie M. ale tak jak M. lubi dobrze zjeść. W rozumieniu tych dwóch Panów "dobrze zjeść" znaczy dostać na talerz porządną porcję
mięsa z jak najmniejszą liczbą witamin w postaci warzyw. Tak więc, nasza lodówka zaopatrzona jest w różnego rodzaju
schaby,
szynki i inne
wołowiny... Musicie wiedzieć, że mój M. nie je żadnych warzyw, albo je ich znikomą część i to nie w każdej postaci, więc przygotowywanie posiłków spełniających wymagania jego podniebienia są dla mnie prawdziwym wyzwaniem. Nie mniej jednak mam ogromną frajdę jak mi się to udaje:) Dziś w menu duszona
wieprzowinka-świnka, do której udało mi się przemycić
cebulki,
marchewki,
selery i
pomidory w puszce.
Składniki:przepis na 6 porcji1 kg
mięsa pieczeniowegodwie średnie
marchewkidwie średnie
cebuledwie
łodygi selera naciowego
pomidory w puszce (400 gram)2-3
listki laurowekilka ziarenek
ziela angielskiego0,5 l
bulionu (ja użyłam wołowego dla mocniejszego smaku)łyżeczka suszonego
tymiankuoliwasól,
pieprzmąka do obtoczenia
mięsaPrzygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa i obtoczyć w
mące. Następnie zrumienić na rozgrzanej
oliwie w garnku sporej wielkości. Obtoczenie
mięsa w
mące przed smażeniem, spowoduje zagęszczenie sosu bez potrzeby dodawania
mąki na końcu gotowania, dzięki
czemu unikniemy w sosie "mącznego" posmaku. Wyjąć
mięso z garnka jak już dobrze się zrumieni i wrzucić do niego warzywa pokrojone na spore kawałki wraz z listkami laurowymi,
zielem angielskim i
tymiankiem. Jak warzywa lekko się podduszą dodać z powrotem
mięso i wlać
bulion, dodać
pomidory z puszki i dusić na wolnym ogniu aż
mięso będzie mięciutkie a płyn zredukuje się do konsystencji gęstego sosu (mniej więcej o połowę). U mnie trwało to 1,5 godziny.
PAMIĘTAJCIE! żeby doprawić
solą i
pieprzem na samym końcu, w przeciwnym razie możecie przedobrzyć doprawiając sos przed jego zredukowaniem:) Ja podałam
mięsko z
kaszą gryczaną i
ogórkami konserwowymi. Wy możecie użyć
ryżu, tłuczonych
ziemniaków bądź rozdrobnić
mięsko na formę potrawki i podać z
makaronem. Smacznego!:)