Wykonanie
Taki jaki pamiętam z dzieciństwa, w
śmietanie, z dużą ilości
czosnku, podpieczony i uduszony, bardzo aromatyczny.Składniki:1 Cały
królik nie wiem jaką miał wagę, ale na pewno grubo ponad kilokilka ząbków
czosnku1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonego
tymianku3-4 łyżki
oliwykilka ziaren
ziela angielskiegokilka
liści laurowych2 kostki drobiowe1
marchew1
korzeń pietruszki1 kubeczek
śmietany2 łyżki
mąki tortowej2 łyżki siekanego
koperkupieprz i
sólKrólika dokładnie płuczemy, osuszamy i porcjujemy na kawałki.
Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Tak przygotowanym
czosnkiem nadziewamy
mięso królika, robiąc delikatne dziurki spiczastą końcówką noża i umieszczając w niej słupki
czosnku. Nadziane
czosnkiem mięso dokładnie obsypujemy
oregano i
tymiankiem.
Mięso wrzucamy na rozgrzaną
oliwę i podpiekamy z każdej strony na złoty kolor. Podpieczone
mięso podlewamy
woda tak aby je przykryło, dodajemy
ziele angielskie,
liście laurowe, startą na dużych oczkach
marchew i
pietruszkę oraz
kostki rosołowe. Wszystko dusimy na wolnym ogniu do miękkości
mięsa. Kiedy
mięso zmięknie wyjmujemy je na talerz, a do gotującego się rosołu wlewamy
mąkę roztrzepaną w wodzie i gotujemy aż powstanie średniej gęstości sos. Do sosu dodajemy
śmietanę i
koperek. Na końcu dodajemy
mięso z królika i podgrzewamy je w sosie. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Zjadamy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!