ßßß Cookit - przepis na Królik w śmietanie bo nie ma jak klasyka

Królik w śmietanie bo nie ma jak klasyka

nazwa

Wykonanie

Taki jaki pamiętam z dzieciństwa, w śmietanie, z dużą ilości czosnku, podpieczony i uduszony, bardzo aromatyczny.
Składniki:
1 Cały królik nie wiem jaką miał wagę, ale na pewno grubo ponad kilo
kilka ząbków czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
3-4 łyżki oliwy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
2 kostki drobiowe
1 marchew
1 korzeń pietruszki
1 kubeczek śmietany
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki siekanego koperku
pieprz i sól
Królika dokładnie płuczemy, osuszamy i porcjujemy na kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Tak przygotowanym czosnkiem nadziewamy mięso królika, robiąc delikatne dziurki spiczastą końcówką noża i umieszczając w niej słupki czosnku. Nadziane czosnkiem mięso dokładnie obsypujemy oregano i tymiankiem. Mięso wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podpiekamy z każdej strony na złoty kolor. Podpieczone mięso podlewamy woda tak aby je przykryło, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, startą na dużych oczkach marchew i pietruszkę oraz kostki rosołowe. Wszystko dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie wyjmujemy je na talerz, a do gotującego się rosołu wlewamy mąkę roztrzepaną w wodzie i gotujemy aż powstanie średniej gęstości sos. Do sosu dodajemy śmietanę i koperek. Na końcu dodajemy mięso z królika i podgrzewamy je w sosie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zjadamy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2015/03/Krolik-w-smietanie-bo-nie-ma-jak-klasyka.html