Wykonanie
Pieczeń z wieprzowego
schabu sprawdza się doskonale na gorąco i na zimno(np. do kanapek), z sosem i bez, z puree i pieczonymi
ziemniakami. Dzięki temu, że piecze się z warzywami jest soczysta i aromatyczna – nie mogłoby się zdarzyć nic gorszego, niż suchy i wiórowaty
schab. Z pieczonych warzyw możesz później zrobić doskonały
sos pieczeniowy.
Składniki1,5 kg
schabu bez kości2
cebule2
marchewki2
łodygi selera naciowegoGłówka
czosnkuKilka
liści laurowychOliwaSól,
pieprzPrzygotowanieWyjmij
mięso z lodówki na pół godziny przed pieczeniem.Nastaw piekarnik na 240 stopni.Umyj i grubo posiekaj warzywa – nie musisz ich obierać.Na blasze do pieczenia ułóż warzywa,
czosnek, część listków laurowych, wszystko
skrop oliwą.
Mięso skrop oliwą, dobrze natrzyj
solą i
pieprzem.Jeśli
mięso ma warstwę tłuszczu – delikatnie go ponacinaj, we wgłębienia wsuń
listki laurowe..Połóż
mięso na warzywach.Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200 stopni.Piecz godzinę i 20 minut, w połowie pieczenia podlej
mięso, a jeśli warzywa będą zbyt suche, wlej na blachę trochę
wody, żeby się nie spaliły.Po upieczeniu przykryj
mięso folią aluminiową i ściereczką i odstaw na kwadrans, żeby odpoczęło. Podawaj tak, jak lubisz.Smacznego!