ßßß Cookit - przepis na Pieczony schab

Pieczony schab

nazwa

Wykonanie

Pieczeń z wieprzowego schabu sprawdza się doskonale na gorąco i na zimno(np. do kanapek), z sosem i bez, z puree i pieczonymi ziemniakami. Dzięki temu, że piecze się z warzywami jest soczysta i aromatyczna – nie mogłoby się zdarzyć nic gorszego, niż suchy i wiórowaty schab. Z pieczonych warzyw możesz później zrobić doskonały sos pieczeniowy.
Składniki
1,5 kg schabu bez kości
2 cebule
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
Główka czosnku
Kilka liści laurowych
Oliwa
Sól, pieprz
Przygotowanie
Wyjmij mięso z lodówki na pół godziny przed pieczeniem.
Nastaw piekarnik na 240 stopni.
Umyj i grubo posiekaj warzywa – nie musisz ich obierać.
Na blasze do pieczenia ułóż warzywa, czosnek, część listków laurowych, wszystko skrop oliwą.
Mięso skrop oliwą, dobrze natrzyj solą i pieprzem.
Jeśli mięso ma warstwę tłuszczu – delikatnie go ponacinaj, we wgłębienia wsuń listki laurowe..
Połóż mięso na warzywach.
Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200 stopni.
Piecz godzinę i 20 minut, w połowie pieczenia podlej mięso, a jeśli warzywa będą zbyt suche, wlej na blachę trochę wody, żeby się nie spaliły.
Po upieczeniu przykryj mięso folią aluminiową i ściereczką i odstaw na kwadrans, żeby odpoczęło. Podawaj tak, jak lubisz.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/19/pieczony-schab