Wykonanie
Miały dziś być placuszki z
kaszy gryczanej, ale okazało się, że nie ma
kaszy gryczanej...ale jest pęczak:) W związku z czym będzie aromatyczny pęczak z mięskiem.Potrzebujemy:500g
szynki wieprzowej pokrojonej w kawałki3 łyżki
mąki1
cebula pokrojona w piórka2 ząbki
czosnkusól,
pieprz2 pęczki
natki pietruszki posiekane2
liście laurowe4
ziela angielskierozmaryn300g
kaszy pęczak2 łyżki
masła650ml
wodywarzywa do podduszenia (lub jak w moim przypadku paczka
warzyw mrożonych)1. Każdy kawałek
mięsa obtaczamy w
mące i władamy na rozgrzany
olej na patelni. Smażymy z obu stron do zarumienienia (po 5 minut mniej więcej.2. Dodajemy
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek i wszystko razem podsmażamy 3-5 minut. Solimy i
pieprzymy.3. Zawartość patelni (całą) przelewamy do rondelka i dodajemy trochę
wody. Wkładamy
ziele angielski,
liść laurowy i dusimy pod przykryciem do miękkości
mięsa (można użyć szybkowaru, by było szybciej). Przyprawiamy sos do smaku (dla lubiących gęste sosy, można dodać
mąki do zagęszczenia). Na koniec dodajemy 1 pęczek
natki pietruszki.4. W garnku gotujemy 650ml
wody. Dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki
soli. Po zagotowaniu
wody wsypujemy
kaszę i dodajemy łyżkę
masła. Gotujemy na małym ogniu 15 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy drugą łyżkę
masła i
rozmaryn. Gotujemy kolejne 7 minut. Przesypujemy
kaszę do miski i dodajemy 1 pęczek
natki. Mieszamy.5. Na patelnię wrzucamy zamrożone warzywa, rozmrażamy pod przykryciem. Następnie dodajemy łyżkę
masła i dusimy. Przyprawiamy do smaku.Smacznego!