ßßß Cookit - przepis na Królik w sosie majonezowo-musztardowym

Królik w sosie majonezowo-musztardowym

nazwa

Wykonanie

Nigdy do tej pory samodzielnie nie przyrządzałam królika, więc eksperymentowałam trochę i muszę przyznać, że eksperyment się powiódł i wyszedł pysznie :-)
Składniki:
dowolna część królika
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
kilka liści laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
4 łyżki musztardy
4 łyżki majonezu
odrobina oliwy
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami: solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie obłożyć liśćmi laurowymi i kulkami ziela angielskiego, skropić oliwą i wstawić na parę godzin do lodówki.
Po tym czasie wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. w temp. ok. 180 st.C.
Kiedy królik już się trochę po godzinie podpiecze, wyjąć go i wysmarować majonezem wymieszanym z musztardą. Wstawić jeszcze na ok 1/2 godz, aż całkiem się zrumieni.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2012/11/Krolik-w-sosie-majonezowo-musztardowym.html