Wykonanie
Królik w
śmietanie z dodatkiem
rozmarynu, to danie wykwintne i bardzo popularne. Delikatne i chude
mięsko, jest bardzo zdrowe a zasmakuje nie jednej osobie, polecam
SKŁADNIKI:1
królik1
cebula250 ml
bulionu z kostki rosołowej
sól,
pieprz,
rozmaryn,
słodka papryka do smaku
liść laurowy,
ziele angielskie1 łyżeczka
musztardy2 ząbki
czosnku2 łyżki
masła200 ml
śmietany 30 %2 łyżki pokrojonej
natki pietruszkiPOLENTA:150 g
kaszki kukurydzianej2 szklanki
wody z dodatkiem jarzynki1 łyżka
masłasól,
pieprzoliwa do podpieczeniaPRZYGOTOWANIE :
Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką. W głębokiej patelni, (brytfance) podsmażamy
mięso na
maśle, aby się zrumieniło. Dodajemy zmiażdżony
czosnek,
liść laurowy, odrobinę
rozmarynu, ziele i pokrojoną
cebulę. Zalewamy
mięso bulionem, dusimy pod przykryciem 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.Kiedy sos się zredukuje a
mięso będzie miękkie dodajemy
śmietanę,
musztardę i
natkę pietruszki,mieszamy. Przykrywamy
mięso pokrywką i gotujemy przez 10-15 minut.W garnku zagotowujemy
wodę z
masłem i jarzynką, wsypujemy
kaszkę, zmniejszamy gaz i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła, chwilkę gotujemy aż
kaszka się ugotuje.
Kaszkę przekładamy na głęboki talerz i odstawiamy aż ostygnie i zgęstnieje.Zimną polentę kroimy na kawałki i podpiekamy na
oliwie.
Królika przekładamy na talerz, podajemy z polentą i surówką.Smacznego!