ßßß Cookit - przepis na Follow “Lepszy Smak”

Follow “Lepszy Smak”

nazwa

Wykonanie

Pieczone plastry cukinii, podawane na gorąco z dowolnym sosem mogą stanowić wspaniały lunch lub obiad!
Wspaniale smakują także na zimno.
Jeśli podamy je z sosem tuńczykowym będą smakowitą przystawkę, a dodane do dowolnej sałatki bardzo ją wzbogacą!
Zachęcam do upieczenia od razu większej ilości:)
Uwaga:)
W podobny sposób można także przyrządzić plastry bakłażana. Musimy jednak pamiętać, aby bakłażana po pokrojeniu, posypać obficie solą i pozostawić na sicie na około pół godziny, aby odciekł gorzkawy sok. Następnie opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Składniki:
cukinia
sól i pieprz
oliwa z oliwek
tarty parmezan
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.
Cukinię pokroić na plastry grubości 5-7 mm. Każdy plaster posmarować z obu stron oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce.
Na koniec posypać tartym parmezanem i wstawić do piekarnika.
Piec 20-30 minut, aż cukinia ładnie się zarumieni.
Podawać:
– na gorąco: jako dodatek do mięsa, ryby; polane dowolnym sosem (pomidorowym, adżika, serowym, grzybowym…) jako osobne danie;
– na zimno: z twarożkiem, z sosem tuńczykowym jako przekąskę; jako dodatek do dowolnej sałatki;
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/02/18/pieczone-plastry-cukinii