ßßß Cookit - przepis na Farfalle w sosie cukiniowo-śmietankowym

Farfalle w sosie cukiniowo-śmietankowym

nazwa

Wykonanie

Najsmaczniejsza jest młoda cukinia/15-20 cm/ z delikatną , skórką i miąższem ledwo widocznym. Takie warzywo można dodawać do wszystkiego razem ze skórką.
Cukinia zawiera spore ilości witaminy A, B C i K oraz niewielkie ilości soli mineralnych ,dobrze oddziałuje na układ krwionośny ,ma niewiele kalorii. Połączenie cukinii z makaronem jest świetnym
daniem niskokalorycznym ,a śmietanę można śmiało zastąpić dobrym jogurtem ,lub chudą ricottą.
Składniki:/ 2 porcje//
1 cukinia
180 g makaronu/kokardki/
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
80 ml słodkiej śmietany/do gotowania/
sól
pieprz
ser parmezan
zielona pietruszka
Wykonanie:
Nastawić makaron i ugotować w/g przepisu na opakowaniu.Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.Dodać startą cukinię i dusić chwilę do odparowania płynu.Dodać śmietanę,doprawić do smaku,wymieszać dokładnie i chwilę gotować na małym ogniu. Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć do warzyw /można posypać serem parmezan /i dobrze połączyć składniki. Przełożyć na talerze, posypać zieloną pietruszką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/06/farfalle-w-sosie-cukiniowo-smietankowym.html