Wykonanie
Najsmaczniejsza jest
młoda cukinia/15-20 cm/ z delikatną , skórką i miąższem ledwo widocznym. Takie warzywo można dodawać do wszystkiego razem ze skórką.
Cukinia zawiera spore ilości witaminy A, B C i K oraz niewielkie ilości
soli mineralnych ,dobrze oddziałuje na układ krwionośny ,ma niewiele kalorii. Połączenie
cukinii z
makaronem jest świetnymdaniem niskokalorycznym ,a
śmietanę można śmiało zastąpić dobrym
jogurtem ,lub chudą
ricottą.
Składniki:/ 2 porcje//1
cukinia180 g makaronu/kokardki/1 mała
cebula2 łyżki
oliwy z oliwek80 ml słodkiej śmietany/do gotowania/
sólpieprzser parmezanzielona
pietruszkaWykonanie:Nastawić
makaron i ugotować w/g przepisu na opakowaniu.
Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
oliwie.Dodać startą
cukinię i dusić chwilę do odparowania płynu.Dodać
śmietanę,doprawić do smaku,wymieszać dokładnie i chwilę gotować na małym ogniu. Ugotowany, odcedzony
makaron przełożyć do warzyw /można posypać
serem parmezan /i dobrze połączyć składniki. Przełożyć na talerze, posypać zieloną
pietruszką.