Wykonanie
Z dań
ryżowych najbardziej lubię risotto. Smakowało mi każde, które do tej
pory przyrządziłam i chociaż sposób przygotowywania jest podobny i wpływa na smak jednakowo to jednak za sprawą dodatków każde jest trochę inne. W dzisiejszym risotto główną rolę pełni
dynia, która nadaje też ładnego wyglądu. Takie danie można jeść samodzielnie lub podać do
mięsa. U mnie wystąpiło obok smażonej
ryby.
Składniki:szklanka
ryżuszklanka dyni pokrojonej w kostkę1
cebulaoliwasól,
pieprz2-3 szklanki
bulionuzielona
pietruszkaparmezanNa rozgrzanej
oliwie podsmażyć pokrojoną w kostę
cebulę. Wsypać
ryż i smażyć przez 2 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlać część
bulionu, dodać
dynię,
sól,
pieprz i powoli gotować, wlewać pozostały
bulion stopniowo i w zależności od potrzeb
ryżu. Wyłączyć gdy
ryż jest miękki ale nie rozgotowany. Podawać z
pietruszką i
parmezanem.Smacznego:)