Wykonanie
Danie to przygotowałam dokładnie tak samo jak przygotowuje się tradycyjne risotto, ale dodatki są takie na jakie akurat miałam ochotę.
Bulion ugotowałam na udku,
potem obrałam
mięso i wkroiłam do risotto. Tak samo zrobiłam z
marchewką ponieważ użyłam świeżej. Jeśli użyjecie mrożonej można dodać ją w tym samym momencie co
groszek. Takie kolorowe risotto cieszy zarówno podniebienie jak i oczy. Polecam.
Składniki:1 szklanka
ryżu1 udkowarzywa do
bulionu (kawałek
pora,
selera,
pietruszka, opalona
cebula)100 g
zielonego groszku, mrożonego2 duże
marchewki2 l
bulionu1/2 szklanki
wina1
cebulaoliwaparmezansól,
pieprzZ udka i warzyw ugotować 2 litry
bulionu. Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, wsypać
ryż, przesmażyć. Dodać pokrojoną
cebulę, przesmażyć. Wlać
wino. Kiedy wyparuje, wlać kilka łyżek wazowych
bulionu i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać
groszek i
marchewkę, dalej gotować dolewając gorący
bulion. Pod koniec gotowania, kiedy risotto ma już pożądaną konsystencję dodać pokrojone
mięso z
bulionu. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Wykładać na głęboki talerz, na wierzchu położyć plaster zimnego
masła, posypać tartym
parmezanem i świeżo mielonym
pieprzem.Smacznego:)