ßßß Cookit - przepis na Risotto z kurczakiem, marchewką i zielonym groszkiem

Risotto z kurczakiem, marchewką i zielonym groszkiem

nazwa

Wykonanie

Danie to przygotowałam dokładnie tak samo jak przygotowuje się tradycyjne risotto, ale dodatki są takie na jakie akurat miałam ochotę. Bulion ugotowałam na udku, potem obrałam mięso i wkroiłam do risotto. Tak samo zrobiłam z marchewką ponieważ użyłam świeżej. Jeśli użyjecie mrożonej można dodać ją w tym samym momencie co groszek. Takie kolorowe risotto cieszy zarówno podniebienie jak i oczy. Polecam.
Składniki:
1 szklanka ryżu
1 udko
warzywa do bulionu (kawałek pora, selera, pietruszka, opalona cebula)
100 g zielonego groszku, mrożonego
2 duże marchewki
2 l bulionu
1/2 szklanki wina
1 cebula
oliwa
parmezan
sól, pieprz
Z udka i warzyw ugotować 2 litry bulionu. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wsypać ryż, przesmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, przesmażyć. Wlać wino. Kiedy wyparuje, wlać kilka łyżek wazowych bulionu i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać groszek i marchewkę, dalej gotować dolewając gorący bulion. Pod koniec gotowania, kiedy risotto ma już pożądaną konsystencję dodać pokrojone mięso z bulionu. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wykładać na głęboki talerz, na wierzchu położyć plaster zimnego masła, posypać tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2015/02/Risotto-z-kurczakiem-marchewka-i-zielonym.html