Wykonanie
Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Kilka składników wystarczy by w błyskawicznym tempie przygotować smaczne letnie danie
makaronowe.Po raz pierwszy spróbowałam je kilka lat temu we Włoszech i już na dobre zadomowiło się w mojej kuchni.
Makaron w
smietankowo-
cukiniowym sosie przygotowuję zawsze w/g oryginalnej wersji , zmieniam jedynie rodzaj
makaronu. A smakuje mi najbardziej w takiej postaci:Składniki: / 2 porcje/160 g
makaronu penne rigate1
młoda cukinia /ok.200 g/0,5
cebuli2 ząbki
czosnku150 ml słodkiej śmietany/do gotowania/2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki startaego
parmezanusól i
pieprz do smakuzielona
pietruszka do dekoracjiWykonanie:-
Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu.-
Cukinię dokładnie umyć/ nie obierać / i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.-
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
oliwie wraz z ząbkiem
czosnku.-Po chwili smażenia
czosnek usunąć.-Dodać startą
cukinię i mieszając dusić chwilę do odparowania nadmiaru płynu.-Wlać
śmietankę, wymieszać z
cukinią , doprawić do smaku, i pod grzewać do momentu zagotowania.- Ugotowany, odcedzony
makaron przesypać do warzyw, posypać startym
parmezanem i starannie połączyć składniki.-Przełożyć na talerze, udekorować zieloną
pietruszką.