ßßß
Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Kilka składników wystarczy by w błyskawicznym tempie przygotować smaczne letnie danie makaronowe.Po raz pierwszy spróbowałam je kilka lat temu we Włoszech i już na dobre zadomowiło się w mojej kuchni. Makaron w smietankowo-cukiniowym sosie przygotowuję zawsze w/g oryginalnej wersji , zmieniam jedynie rodzaj makaronu. A smakuje mi najbardziej w takiej postaci:Składniki: / 2 porcje/160 g makaronu penne rigate1 młoda cukinia /ok.200 g/0,5 cebuli2 ząbki czosnku150 ml słodkiej śmietany/do gotowania/2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki startaego parmezanusól i pieprz do smakuzielona pietruszka do dekoracjiWykonanie:-Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu.-Cukinię dokładnie umyć/ nie obierać / i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.-Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie wraz z ząbkiem czosnku.-Po chwili smażenia czosnek usunąć.-Dodać startą cukinię i mieszając dusić chwilę do odparowania nadmiaru płynu.-Wlać śmietankę, wymieszać z cukinią , doprawić do smaku, i pod grzewać do momentu zagotowania.- Ugotowany, odcedzony makaron przesypać do warzyw, posypać startym parmezanem i starannie połączyć składniki.-Przełożyć na talerze, udekorować zieloną pietruszką.