Wykonanie
Tak mi jest wiosennie i kolorowo, że nie mogłam się oprzeć cudownie
żółtym kwiatom
cukinii. Kupiłam je wraz z młodziutką
cukinią z myślą o przygotowaniu przepysznego sosu do
makaronu.W zeszłą sobotę były już u nas smażone
cukinie i ich kwiaty, a dzisiaj dla odmiany lekko duszone.Kwiaty
cukinii są bardzo delikatne, nie można ich przetrzymywać zbyt długo, bo po prostu zwiędną, trzeba wi ę c spożyć je jak najszybciej.
Nie wiem jak Wy, ale dla mnie sama
cukinia jest trochę bez smaku, dlatego przygotowując ją zawsze dodaje składnik zaostrzający np:
boczek,
ser kozi czy
parmezan.. Dziś padło na tyrolski
szpek, bardzo aromatyczną wędzoną na zimno,
surową szynkę.
Do tego wybrałam “dość mięsisty”
makaron strozzapreti, dosłownie duszenie/dlawienie się księdza. … w necie wyczytałam, że etymologia tej nazwy jest nie znana. Istnieje kilka legend związanych z jej pochodzeniem. Otó ż jedna z nich głosi, że kobiety z rejonu Romania( skąd wywodzi się ten
makaron) przygotowywały go specjalnie dla miejscowych księży, a ich
mężowie żywili szczerą nadzieję, ze owi księża zadławią się posiłkiem…, inna interpretacja sugeruje, że księża aż do zadławienia napychali się tym
makaronem… , mniej sympatyczną jest legenda porównująca strozzapreti do rzemiania służącego do wiązania butów, którym “likwidowano” księży w czasach antyklerykalizmu…Zostawmy może księży w spokoju i zabierzmy się do przygotowania pysznego lekkiego i bardzo smacznego
makaronu:
Składniki na 4 osoby:250 g
makaronu strozzapretii1/4
cebuli3 małe
cukinie pokrojone na julienne( cieniutkie paseczki)12 kwiatów
cukinii80 g pokrojonego w paseczki
szpeku2 łyżki
oliwySól,
pieprz, do smaku
ParmezanZgrać czas ugotowania
makaronu al dente z przygotowaniem warzyw.Umyć i osuszyć kwiaty
cukinii, odciąć tzw “dupkę”, pokroić na cienkie plasterki. Na
oliwie zaszklić
cebulę dodać
cukinie pokrojone na julienne i
szpek, dusić ok 5 min( cieniutka
cukinia dusi się bardzo szybko), dodać pokrojone w paseczki kwiaty
cukinii i gotować jeszcze chwilę( ok 2/3 min).Ugotowany al dente
makaron wymieszać z warzywami i posypać
parmezanem.Smacznego.