ßßß
Pieczone plastry cukinii, podawane na gorąco z dowolnym sosem mogą stanowić wspaniały lunch lub obiad!Wspaniale smakują także na zimno.Jeśli podamy je z sosem tuńczykowym będą smakowitą przystawkę, a dodane do dowolnej sałatki bardzo ją wzbogacą!Zachęcam do upieczenia od razu większej ilości:)Uwaga:)W podobny sposób można także przyrządzić plastry bakłażana. Musimy jednak pamiętać, aby bakłażana po pokrojeniu, posypać obficie solą i pozostawić na sicie na około pół godziny, aby odciekł gorzkawy sok. Następnie opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Składniki:cukiniasól i pieprzoliwa z oliwektarty parmezanWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.Cukinię pokroić na plastry grubości 5-7 mm. Każdy plaster posmarować z obu stron oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce.Na koniec posypać tartym parmezanem i wstawić do piekarnika.Piec 20-30 minut, aż cukinia ładnie się zarumieni.Podawać:– na gorąco: jako dodatek do mięsa, ryby; polane dowolnym sosem (pomidorowym, adżika, serowym, grzybowym…) jako osobne danie;– na zimno: z twarożkiem, z sosem tuńczykowym jako przekąskę; jako dodatek do dowolnej sałatki;Smacznego:)