Wykonanie
Przepisy na zupę
czosnkową widziałam wiele
razy… Równie często postanawiałam, że najwyższy czas już te przepisy wypróbować… I dzisiaj nadszedł ten dzień :)Najbardziej obawiałam się
czosnkowego „wszechograniającego” aromatu… A tu zupełne zaskoczenie! Zupa jest wyrazista, baaardzo smaczna, ale nikt nie zgadł, co jest jej głównym składnikiem. Obstawiano głównie
grzyby i
sery…Oto przepis, na którym się opierałam, gotując zupę
czosnkową.Uwaga:)Jak zawsze w przypadku zup-kremów, musiałam „czymś” zastąpić
ziemniaki. Po raz kolejny wykorzystałam
cukinię i znów wspaniale się sprawdziła :)Myślę, że do tej zupy można dodatkowo dodać: suszoną
cebulę, „skwareczki” z
polędwicy łososiowej, usmażone na złoto paski
z piersi kurczaka lub
krewetki, „wafelek” z
parmezanu … Będzie jeszcze smaczniej :)Składniki: (porcja dla 3-4 osób)1/4 szklanki
oliwy z oliwek1 duża główka
czosnku, obrana w pojedyncze ząbki1 duża
cebula, drobno posiekana1 średnia/duża
cukinia1 szklanka
mleka1 szklanka
bulionu1/2 łyżeczki
tymiankuliść laurowy, kilka ziarenek
ziela angielskiego i
czarnego pieprzusól,
pieprzWykonanie:W małym garnku zagrzać
oliwę i wrzucić do niej obrane ząbki
czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut.Dodać posiekaną
cebulę i dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną w grubą kostkę
cukinię. Kontynuować duszenie przez kolejny kwadrans, aż warzywa staną się szkliste i zmiękną.Wlać
bulion i
mleko.
Przyprawy (
tymianek,
ziele angielskie, ziarna
pieprzu oraz
liść laurowy) zawinąć w kawałek gazy, związać i wrzucić do zupy. (Dzięki temu łatwo je będzie wyjąć przed miksowaniem.) Gotować około 20-25 minut na średnim ogniu.Gotową zupę zmiksować. Przyprawić
solą i
czarnym pieprzem.Zupę podawać posypaną posiekanymi
ziołami (tymianek/natka/szczypior) lub z sugerowanymi wyżej dodatkami.Smacznego:)
Na zimę polecam także inne rozgrzewające zupy:Zupę gulaszową
Krem
paprykowy