ßßß Cookit - przepis na ZUPA CZOSNKOWA

ZUPA CZOSNKOWA

nazwa

Wykonanie

Przepisy na zupę czosnkową widziałam wiele razy… Równie często postanawiałam, że najwyższy czas już te przepisy wypróbować… I dzisiaj nadszedł ten dzień :)
Najbardziej obawiałam się czosnkowego „wszechograniającego” aromatu… A tu zupełne zaskoczenie! Zupa jest wyrazista, baaardzo smaczna, ale nikt nie zgadł, co jest jej głównym składnikiem. Obstawiano głównie grzyby i sery
Oto przepis, na którym się opierałam, gotując zupę czosnkową.
Uwaga:)
Jak zawsze w przypadku zup-kremów, musiałam „czymś” zastąpić ziemniaki. Po raz kolejny wykorzystałam cukinię i znów wspaniale się sprawdziła :)
Myślę, że do tej zupy można dodatkowo dodać: suszoną cebulę, „skwareczki” z polędwicy łososiowej, usmażone na złoto paski z piersi kurczaka lub krewetki, „wafelek” z parmezanu … Będzie jeszcze smaczniej :)
Składniki: (porcja dla 3-4 osób)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 duża główka czosnku, obrana w pojedyncze ząbki
1 duża cebula, drobno posiekana
1 średnia/duża cukinia
1 szklanka mleka
1 szklanka bulionu
1/2 łyżeczki tymianku
liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sól, pieprz
Wykonanie:
W małym garnku zagrzać oliwę i wrzucić do niej obrane ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut.
Dodać posiekaną cebulę i dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Kontynuować duszenie przez kolejny kwadrans, aż warzywa staną się szkliste i zmiękną.
Wlać bulion i mleko. Przyprawy (tymianek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liść laurowy) zawinąć w kawałek gazy, związać i wrzucić do zupy. (Dzięki temu łatwo je będzie wyjąć przed miksowaniem.) Gotować około 20-25 minut na średnim ogniu.
Gotową zupę zmiksować. Przyprawić solą i czarnym pieprzem.
Zupę podawać posypaną posiekanymi ziołami (tymianek/natka/szczypior) lub z sugerowanymi wyżej dodatkami.
Smacznego:)
Na zimę polecam także inne rozgrzewające zupy:
Zupę gulaszową
Krem paprykowy
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/12/09/zupa-czosnkowa