ßßß Cookit - przepis na Francuska Zupa Cebulowa

Francuska Zupa Cebulowa

nazwa

Wykonanie

Zupę cebulową chciałam zrobić już dawno, ale z racji, że mój Mąż nie lubi cebuli, to nie chciało mi się robić jej tylko dla siebie. W końcu jednak postanowiłam, że muszę ją zrobić. Cały czas liczyłam, że może Mąż się do niej przekona...
Zupka wyszła bardzo pyszna. Jak dla mnie przypominała trochę smakiem kapustę wigilijną ;) Mąż spróbował tylko łyżkę, ale niestety ktoś kto od dziecka nienawidzi cebuli, nie zacznie jej lubić po spróbowaniu łyżki zupy, nawet najpyszniejszej na świecie - dla niego zawsze cebula będzie świństwem...
Jednak jeśli tolerujecie cebulę, to bardzo polecam Wam tę zupę. Ja planuję robić ją raz na jakiś czas, mimo tego że ostatnio musiałam zjeść ją sama, i mimo tego że kolejne razy będą pewnie wyglądać tak samo.
Zupa jest bardzo prosta do zrobienia. Jedyną najtrudniejszą częścią jej robienia jest krojenie cebuli, z oczywistych względów. Poza tym wszystko robi się samo, a my musimy tylko mieszać co parę minut żeby cebula się nie przypaliła.
Składniki: na 3-4 małe porcje
500 g obranej cebuli
2-3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
200 ml białego wina
ok 750 - 800 ml bulionu
kilka łodyżek świeżego tymianku
sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Dodatkowo:
kilka kromek bagietki
starty żółty ser do posypania
Cebulę pokrój w cienkie plasterki. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę...
... i duś na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliła. Duś od 30 do 60 minut. Cebula powinna się skarmelizować, ale nie spalić. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Wlej wino i dobrze wymieszaj, żeby odkleić od dna skarmelizowaną cebulę. Po około minucie zmniejsz ogień i gotuj do czasu aż płyn zredukuje się o połowę.
Dodaj bulion, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj i gotuj zupę przez 30-40 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Kromki bagietki zapiecz (w piekarniku, na patelni lub tak jak ja w tosterze). Zupę nalej do miseczek, połóż na niej grzankę i posyp startym serem. Zapiekaj przez kilka minut, pod grillem w rozgrzanym piekarniku, do czasu aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika.
SMACZNEGO!
źródło: z małymi zmianami Francuska zupa cebulowa
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/06/francuska-zupa-cebulowa.html