Wykonanie
Zupę
cebulową chciałam zrobić już dawno, ale z racji, że mój Mąż nie lubi
cebuli, to nie chciało mi się robić jej tylko dla siebie. W końcu jednak postanowiłam, że muszę ją zrobić. Cały czas liczyłam, że może Mąż się do niej przekona...Zupka wyszła bardzo pyszna. Jak dla mnie przypominała trochę smakiem
kapustę wigilijną ;) Mąż spróbował tylko łyżkę, ale niestety ktoś kto od dziecka nienawidzi
cebuli, nie zacznie jej lubić po spróbowaniu łyżki zupy, nawet najpyszniejszej na świecie - dla niego zawsze
cebula będzie świństwem...Jednak jeśli tolerujecie
cebulę, to bardzo polecam Wam tę zupę. Ja planuję robić ją raz na jakiś czas, mimo tego że ostatnio musiałam zjeść ją sama, i mimo tego że kolejne
razy będą pewnie wyglądać tak samo.Zupa jest bardzo prosta do zrobienia. Jedyną najtrudniejszą częścią jej robienia jest krojenie
cebuli, z oczywistych względów. Poza tym wszystko robi się samo, a my musimy tylko mieszać co parę minut żeby
cebula się nie przypaliła.
Składniki: na 3-4 małe porcje500 g obranej
cebuli2-3 łyżki
oliwy1 ząbek
czosnku200 ml
białego winaok 750 - 800 ml
bulionukilka łodyżek świeżego
tymiankusól, świeżo mielony
pieprz; do smaku
liść laurowy2 ziarenka
ziela angielskiegoDodatkowo:kilka kromek
bagietkistarty
żółty ser do posypania
Cebulę pokrój w cienkie plasterki. W garnku rozgrzej
oliwę, dodaj pokrojoną
cebulę...
... i duś na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliła. Duś od 30 do 60 minut.
Cebula powinna się skarmelizować, ale nie spalić. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku.
Wlej
wino i dobrze wymieszaj, żeby odkleić od dna skarmelizowaną
cebulę. Po około minucie zmniejsz ogień i gotuj do czasu aż płyn zredukuje się o połowę.
Dodaj
bulion,
tymianek,
liść laurowy i
ziele angielskie. Przykryj i gotuj zupę przez 30-40 minut. Dopraw świeżo zmielonym
pieprzem i
solą.
Kromki
bagietki zapiecz (w piekarniku, na patelni lub tak jak ja w tosterze). Zupę nalej do miseczek, połóż na niej grzankę i posyp
startym serem. Zapiekaj przez kilka minut, pod grillem w rozgrzanym piekarniku, do czasu aż
ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika.
SMACZNEGO!
źródło: z małymi zmianami Francuska zupa cebulowa