Wykonanie
Dzisiaj „na widelcu” będzie Francja i jedna z jej klasycznych potraw, tj „kura w winie”.Przepisów na to danie jest przynajmniej tyle ile „winnych” regionów we Francji, ale zarys jest zawsze ten sam: drób+wino+grzyby+cebulki, wolno duszone w żeliwnym garnku.Ja po raz kolejny oparłam się na tym przepisie, który gwarantuje pełen sukces. Smakowite, rozpływające się w ustach
mięso zanurzone w gęstym aromatycznym sosie!Uwaga:)Mała reorganizacja na blogu.Wprowadziłam nową zakładkę na stronie – Vademecum .Zgrupowałam tam wszystkie informacje, które zamieszczałam przy okazji prezentowania poszczególnych dań. Mam nadzieję, że zebrane w jednym miejscu ułatwią moim Czytelnikom odnalezienie potrzebnych informacji. Zachęcam do zaglądania :)Składniki:1 duży
kurczak (u mnie było to 12 szt filetów z uda
kurczaka, bez kości i bez skóry)15
szalotek lub małych
cebulek150 g pancetty, czyli włoskiego
boczku dojrzewającego w
soli i przyprawach (u mnie:
polędwica łososiowa lub
surowa szynka)250 g
pieczarek (u mnie były podgrzybki)3 opasłe ząbki
czosnku, zmiażdżone1/2 butelki dobrego
białego wina2-3 łyżki
brandy3 gałązki świeżego
tymianku1-2
liście laurowe3-4 ziarenka
ziela angielskiego i
pieprzu5 gałązek zielonej
pietruszki1-2 łyżki posiekanej zielonej
pietruszkioliwa z oliweksól i
pieprzWykonanie:Podzielić
kurczaka na porcje i przyprawić
solą oraz
pieprzem. (Ja filety z
udek kurczaka zwinęłam w małe roladki, doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem, w środek każdej włożyłam po paseczku
szynki.)Na rozgrzanej patelni usmażyć
cebulki, aż odrobinę zbrązowieją. Dodać pokrojoną
wędlinę i chwilę razem smażyć. Dorzucić pokrojone w plasterki
grzyby i smażyć kolejne 4-5 minut.Wyjąć wszystko łyżką cedzakową. Na patelnię wlać 3-4 łyżki
oliwy i obsmażyć na niej kawałki
kurczaka. (Radzę na raz wkładać tylko 2-3
sztuki mięsa, łatwiej je będzie zrumienić.)Obrumienione
mięso przełożyć do żeliwnego garnka, dodać
cebulki z
wędliną i
grzybami.Na patelnię z tłuszczem wcisnąć ząbki
czosnku, wlać
wino i
brandy. Zagotować i tym płynem zalać
kurczaka. (Płyn ma delikatnie zakrywać
kurczaka, gdyby było go za mało dolać rosołu drobiowego lub
grzybowego.) Na wierzch położyć
bouquet garni (związane ze sobą gałązki
tymianku i
pietruszki oraz
liście laurowe, a u mnie dodatkowo jeszcze kilka listków
selera). Wsypać
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty.Garnek zakryć szczelnie pokrywką i wsunąć do pieca rozgrzanego do 170 stopni na 2 godziny.(Francuzi jedzą to danie oczywiście z
bagietką, a ja podaję je z
kaszą gryczaną i zaręczam, że smakuje absolutnie cudownie!)Smacznego:)