Wykonanie
We Włoszech w lato często jem
ryby. Do moich ulubionych należy
okoń jak i dorada.Przepis na
okoń w skorupie ze
soli podałam już tutaj. Dzis chciałabym Wam zaproponować orata al cartoccio czyli dorada pieczona w folii.Dorada pieczona w folii to szybkie i łatwe danie w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo lekkie.
Ryba wypełniona jest
czosnkiem i
pietruszką, owinięta w folię i pieczona w piekarniku.Taki sposób pieczenia pozwala zachować cały smak i miękkość
ryby.Zapraszam ;-)
Składniki na jedną
rybę:dorada o wadze 400 g2 małe ząbki
czosnkupietruszkasól i
pieprz do smaku2 lyżki
oliwy z oliwek100 ml
białego winaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Najpierw musimy wypatroszyć
rybę. Opłukujemy
rybę pod bieżącą
wodą.Siekamy
pietruszkę na drobno. Odkładamy łyżkę
pietruszki.Wypełnieniamy brzuch
ryby czosnkiem.
Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Wypełnieniamy brzuch
ryby czosnkiem i
pietruszką.
Posypujemy resztą
pietruszki.
Kładziemy papier do pieczenia na blasze. Następnie kładziemy naszą
rybę na papierze do pieczenia i p olewamy
rybę białym winem oraz odrobiną
oliwy z oliwek.
Zamykamy doradę w papierze do pieczenia
i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Po upieczeniu usuwamy
rybę z pieca, niech odpocznie przez chwilę.Poddajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)