Wykonanie
Kochani! Cieszę się, że trzecia edycja akcji
Pieczarkowy Tydzień cieszy się taką popularnością. Jest szansa, że pobijemy rekord z I edycji i przekroczymy liczbę 100 przepisówA dziś chciałabym przedstawić Wam moją piątkową
rybną propozycję z udziałem
pieczarek.Przepis pochodzi z książki
Pieczarki i
grzyby leśne we współczesnej kuchni . Nieco go zmodyfikowałam.Składniki:80 dag
filetów z dorsza bez skóry20 dag
pieczarek1
cebula3 ząbki
czosnku15 dag
jogurtu naturalnego4 łyżki
oliwy z oliwek (ale nie extra virgin)sok z 1/2
cytrynysól,
biały pieprz,
curry,
słodka paprykaczarny pieprz1. Rozgrzać piekarnik do 160 °C. Dno naczynia żaroodpornego do zapiekania posmarować 2 łyżkami
oliwy.2. Filety umyć, osuszyć, skropić
sokiem z cytryny, posypać
solą,
pieprzem,
curry i
słodką papryką.3. Tak przygotowane
filety z dorsza ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać drobno posiekanym
czosnkiem.4. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika.5.
Pieczarki pokroić w plasterki,
cebulę w kostkę. Podsmażyć na pozostałej
oliwie. Posolić i posypać
czarnym pieprzem.6. Na podpieczonych filetach ułożyć
pieczarki z
cebulą, polać całość
jogurtem. Zapiekać jeszcze ok. 15 minut w tej samej temperaturze, bez przykrycia.7. Podawać z gotowanymi
ziemniakami.