Wykonanie
Kurczaka jadam często, żeby nie powiedzieć ciągle. Niezależnie czy jest to pierś czy nóżka, przeważnie przygotowuje się go standardowo piekąc bądź smażąc. Danie które dziś zaproponuję stanowi miłą, aczkolwiek nieskomplikowaną odmianę. Oczywiście również smaczną odmianę - dlatego wszystkich serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu :-)GULASZ
Z PIERSI KURCZAKA60 dag
piersi z kurczaka2 duże ząbki
czosnku½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
białego pieprzułyżeczka czerwonej,
słodkiej paprykimąka do oprószenia
oliwadwie
cebule pokrojone w piórkaszklanka esencjonalnego rosołu (może być z kostki)6
pieczarek oczyszczonych i rozdrobnionychPiersi myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę.Oprószamy przez sitko
mąką wymieszaną z
przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce.Na rozgrzanej
oliwie kładziemy rozkrojone ząbki
czosnku – gdy zbrązowieją wyjmujemy je i wkładamy
mięso. Mieszając rumienimy je ze wszystkich stron i następnie przekładamy do rondla z grubym dnem.Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka
cebulę i rozdrobnione
pieczarki. Całość przekładamy na
mięso.Na patelnię po smażeniu
cebuli i
pieczarek wlewamy rosół, cały czas mieszając zagotowujemy i zalewamy składniki gulaszu.Na średnim ogniu gotujemy do miękkości. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
![](/Data/Images/peggiwkuchni.blogspot.com\2012_slash_08_slash_piers-z-kurczaka-inaczej/l/2095584112.jpg)
SMACZNEGO :-)