ßßß Cookit - przepis na Nagrobek:

Nagrobek:

nazwa

Wykonanie

Zdaje się, że obiecałam w którymś z wcześniejszych wpisów, że pokażę przepis na wykorzystanie resztek biszkoptu z Waniliowego Duszka . U mnie wraz ze zniknięciem Duszka w żołądkach pojawił się tenże deser. Chciałam,z żeby tak jak i Duszek był on lekki, jednak chciałam go ożywić owocami. Tak powstał deser w słoiczkach z dodatkiem kremu limonkowo - cytrynowego i wyjątkowo smacznych winogron, które udało mi się kupić. Przepis dorzucam też do konkursu i akcji na słodki deser, z racji tego, ze mam tu dwie wersje - alkoholową i ''soczkową'' to myślę, ze nada się on zarówno do podkategorii - dla dzieci jak i dla gości :) mimo wszystko dzieci szaleją tu bardziej więc niech ten desem im będzie dany bardziej ;)
Krem:
1/2 szklanki gorącej wody
1 galaretka cytrynowa Wodzisław
1 małe opakowanie serka homogenizowanego cytrynowo - limonkowego
1 i 1/2 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki
Do gorącej wody dodajemy galaretkę w proszku, rozpuszczamy a w razie potrzeby podgrzewamy na małym ogniu. Studzimy. Śmietankę ubijamy, a następnie dodajemy serek i miksujemy chwilę do połączenia się obu mas. Na tym etapie krem może się wydawać za mało słodki, bez obaw. Część kremu przekładamy do garnka z galaretką (nie może być w niej grudek, nie może ona stężeć) i energicznie mieszamy a następnie całość łączymy z resztą kremu.
Dodatkowo:
1/2 kiści winogron
mały kieliszek dobrego likieru limonkowego lub cytrynowego, ewentualnie soku limonkowego (opcjonalnie)
ciemny, czekoladowy biszkopt z Waniliowego Duszka *
Winogrona myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki (jeżeli mają duże pestki, możemy je wyjąć). W słoiczkach, salaterkach, pucharkach lub szklankach robimy pierwszą warstwę - biszkopt drobno rozcieramy w palcach na okruszki i umieszczamy na samym dole, a następnie skrapiamy alkoholem lub sokiem.
Na biszkopt wykładamy owoce, a następnie wlewamy gotowy krem. Czynność powtarzamy.
Nagrobek:
kilka biszkoptów lub herbatników (4 - 5)
2 - 3 kostki gorzkiej czekolady
Dobrze jest przygotować sobie nagrobki przy okazji robienia innego deseru z czekoladą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeżeli uda nam się trafić ''w punkt'' i będzie miała ona odpowiednią konsystencję, bez problemu napisy jak i krzyże naniesiemy na biszkopty łyżeczką, w innym wypadku warto pomóc sobie np. robiąc tutkę z papieru do pieczenia. Biszkopty dobrze jest włożyć do lodówki, aby napis szybciej na nich zastygł. Następnie wkładamy je do już zrobionego deseru i w całości chłodzimy w lodówce przed podaniem. U mnie powstały 4 porcje deseru, jednak wszystko zależy od tego jak dużych słoików czy miseczek użyjecie :)
* Jeżeli nie przygotowywaliśmy Duszka możemy specjalnie dla tego deseru upiec biszkopt z 2 jajek i 1,5 łyżki kakao, zmniejszając ilość wszystkich składników o połowę.
Może polubisz też:
Hawajskie Ciasto z Ptasim Mleczkiem i ananasem
Maślane rogaliki z budyniem i malinami
Anielski Puszek - deser błyskawiczny
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,344128506,title,Nagrobek-w-Sloiczku-czyli-deser-halloweenowy,index.html